Omgekeerde hartige taart
Ik zal het maar meteen verklappen: ik heb een vreemde afwijking.Het schijnt mij altijd te lukken om, als wij mensen te eten krijgen, een gerecht te maken wat ik nog niet eerder heb gemaakt.
Waarom ik mezelf die stress aandoe? Geen idee.
Meestal gaat het wel goed, maar soms ook niet. En soms doe je dingen tegen beter weten in.
Zo las ik een recept voor een tarte tatin, een omgekeerde taart, waarvoor een zandbodem stond beschreven. Ik vond het recept er 'droog' uitzien, maar ging het toch maken.
En wat denk je? Droog. Te droog om er een bal van te maken, te droog om uit te rollen.
Ik heb het deeg wel bewaard en ga er iets anders mee doen, maar een beetje stress gaf het wel.
Gelukkig had ik nog bladerdeeg in huis en dat bleek de reddende engel.
Toen heb ik gelijk de rest van het heft ook maar in eigen hand genomen en de inhoud naar eigen smaak aangepast.
Voor een tarte tatin is het heel handig als je een ronde siliconen vorm hebt. Dat draait het handigst om en het laat altijd los. Heb je alleen een gewone springvorm? Ook goed. Maar besteed dan extra aandacht aan het invetten.
Dit heb je nodig:
Een bakvorm van ca. 24 cm. doorsnee2 flinke aubergines
4 rode uien, in halve ringen gesneden
2 puntpaprika's
olijfolie
2 el. rietsuiker
2 el. pijnboompitten
1 el. za'atar (of tijm, of munt, naar smaak)
peper en zout
75 feta of geitenkaas, verkruimeld
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Dit ga je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden C.Snijd de aubergines in plakken van ca. 1/2 cm. dik.
Smeer een of meerdere bakblik(ken) in met olie, leg in een laag de plakken hier op, bestrooi ze met zout en peper en bak ze ongeveer 20 minuten. Keer ze na een kwartier nog even om, zodat ook de andere kant een kleurtje krijgt.
Snijd intussen de paprika's in reepjes en de uien in dunne halve ringen, bak deze in een koekenpan rustig tot ze zacht zijn en breng ook dit op smaak met zout en peper.
Vet de bodem en de zijkanten van de bakvorm in met olie. Knip een cirkel uit een vel bakpapier, zo groot als de bodem van de vorm. Leg deze in de vorm en vet ook deze in.
Strooi hier nu de rietsuiker en pijnboompitten gelijkmatig overheen.
Leg de plakken aubergine mooi dakpansgewijs op de suiker en nootjes. Je bent nu namelijk bezig met wat straks de bovenzijde van je taart is.
Verdeel de uien, paprika en het door jou gekozen kruid op de aubergine en leg (als je nog over hebt), nog een laag aubergineplakken in de vorm.
Dek nu de vulling goed af met de plakken bladerdeeg. Doe dit zo dat je in het midden een gaatje openhoudt, zodat de stoom er uit kan. Stop de randen van het deeg goed in.
Zet de taart in de oven en bak deze ca. 35 minuten, of totdat het bladerdeeg mooi gekleurd is.
Haal de taart dan uit de oven en laat hem ongeveer 5 minuten staan.
Nu leg je een groot bord op de vorm en keer je de vorm met bord en al om. (Heb je inderdaad een siliconenvorm gebruikt, zet dan niet alleen op de vorm, maar ook onder de vorm een groot bord, zodat je twee stevige kanten hebt, wanneer je de taart gaat draaien).
Voorzichtig, want de karamel is heet!
Verwijder eventueel de cirkel bakpapier en... voilà!
Kruimel hier de feta of geitenkaas overheen.
Heerlijk met een frisse salade.
Geniet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten