woensdag 18 november 2015

gravad lax

Zalm op z'n best



Dat wilde zalm goed voor je is vanwege de omega-3 vetten en vitaminen weet je natuurlijk al, maar zalm is ook vooral verrukkelijk. Helemaal als je de zalm erg puur laat door hem om te toveren tot Gravad Lax, een techniek die de mensen in Scandinaviƫ al heel lang toepassen.
Het is heel simpel om te doen en vraagt wat geduld.



Wat heb je nodig?
- 2 stukken wilde zalmfilet met huid (of een grotere die je in 2 stukken snijdt)
- 1 bos dille, fijngesneden
- 1 afgestreken eetlepel zout
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- peper uit de molen
- zest, oftewel geraspte schil van 2 citroenen
- 5 eetlepels jenever of wodka
en verder:
- een stuk aluminiumfolie
- een schaaltje
- iets zwaars, bijvoorbeeld een zak droge bonen

Wat ga je doen?
- Controleer de zalm op graten, trek ze er eventueel uit met een pincet
- Vermeng alle andere ingrediƫnten goed
- Leg een stuk zalm met de huid naar beneden op de aluminiumfolie, leg het dillemengsel erop
- Leg daarop het andere stuk zalm met de huid naar boven
- Pak het geheel goed in en leg het in een passend schaaltje met daar bovenop iets zwaars
- Laat minstens 48 uur staan in de koelkast, 72 uur is prima
- Er loopt wat vocht uit het pakje, dat is normaal
- Spoel de zalm af onder de koude kraan en snijd er met een scherp lang mes dunne plakjes uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten