woensdag 25 november 2015

Zuurvlees met friet en spruiten



In de Vlaamse pot

Kan het Vlaamser? Een stoofpot zuurvlees, Brusselse spruiten en zelfgemaakte patatten.
En dat het dan buiten met bakken uit de lucht komt.
Dat zijn voor mij echt de ingrediƫnten om me in huis op en top tevreden te voelen.

Het maken van zuurvlees is een interessant werkje. En je kunt er het best zo vroeg mogelijk mee beginnen. Waarmee? Met marineren.

Laten we bij het begin beginnen.

Dit heb je nodig:

750 gram (magere) runderlappen
300 ml. water uit de kraan
300 ml. witte wijnazijn of appelazijn
3 laurierbladen
3 kruidnagelen
peper, zout
2 grote uien, gesnipperd
3 plakken ontbijtkoek
3 el. appelstroop
30 gram boter

Dit ga je doen:

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen.
Giet de azijn en het water in een kom of vershouddoos, voeg het vlees, de laurier, kruidnagelen en wat peper en zout toe. Meng het goed en sluit af met folie of deksel. Zorg ook dat het vlees onder het vocht staat.
Laat minimaal 2 uur staan. Kan zelfs een etmaal.

Giet het geheel af, maar vang het vocht wel op.
Dep het vlees goed droog en braad het in 2/3 van de boter mooi aan in een braadpan.

Fruit in een koekenpan de uien in de rest van de boter, tot ze mooi glazig zijn.

Blus het vlees af met de opgevangen marinade. Voeg de uien toe.
Dek de pan af en laat zeker 2 uur zachtjes sudderen.

Kruimel de plakken ontbijtkoek in de pan als het vlees gaar is. De koek zal het vocht binden.
Voeg dan de appelstroop toe.
Proef even. Voeg eventueel nog peper en zout toe.

Vind ik dus heerlijk met spruiten en zelfgemaakte frieten uit de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten