woensdag 1 maart 2017

Platbrood


Perzisch platbrood


Dit is een fijn en simpel recept. Omdat het over plat brood gaat, hoeft er niet gewacht te worden op rijsprocessen etc. Wel kun je je uitleven op een paar minuten fijn kneden.

Wij aten deze pannenkoekjes om de auberginedip uit de vorige blog mee op te nemen. Samen een lekker voorafje, maar ook een fijne lunch.

Je hebt er ook niet zo veel voor nodig, dus je kunt waarschijnlijk direct aan de slag...

Dit heb je nodig, voor 8 platbroodjes:

150 gram bloem van harde tarwe (en wat extra om te bestuiven)
50 gram volkorenmeel van harde tarwe
1/2 tl. zeezout
1,5 tl. olijf of zonnebloemolie
150 ml. lauwwarm water

Dit ga je doen:

Doe al het meel met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar de olijfolie in en meng alles tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg nu het lauwwarme water toe en kneed tot een zacht deeg.

Bebloem je werkblad licht en kneed het deeg daarop ca. 8 minuten, totdat het soepel en minder plakkerig is.

Doe het deeg weer in een kom en dek 'm af met een vochtige schone theedoek en laat zo 10 minuten rusten.

Verdeel het deeg nu in 8 balletjes en druk ze met je handpalm alvast tot rondjes uit en bebloem ze aan beide zijden lichtjes.

Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur.

Rol een deegballetje uit tot de vorm van een pannenkoek (dit lukt mij zeker niet altijd!) en bak deze in de droge koekenpan. Als je ze dun genoeg hebt uitgerold, ontstaan er mooie blazen en 'verkolingen'. Dit is de bedoeling. Bak elk broodje ca. 30 sec. per kant en daarna nog eens 15 sec. per kant, zodat hij gaar is.

Houd het gebakken brood warm onder een schone theedoek terwijl je de rest van de broden bakt. Serveer direct!


Het oorspronkelijke recept komt uit: De Perzische Keuken, van Yasmin Khan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten