dinsdag 21 maart 2017

Cantuccini

koekjes bakken cantuccini, Italiaans, zoet

Cantuccini, het lekkere Italiaanse koekje

Zo af en toe hebben we al een beetje lentegevoel.
Ik zie de boom voor ons huis al een groen waasje krijgen. Heerlijk!
Het gekke van lentekriebels is dat ik gelijk aan de zomer moet denken. Aan vakantie. Aan nog meer zon!
En nog gekker is dat denken aan vakantie vaak ook gepaard gaat met denken aan lekker eten, zomerse gerechten, zoete lekkernijen.
Een lange aanloop om te zeggen dat ik ineens zin had om zelf cantuccini te bakken. Je weet wel, die heerlijke brosse koekjes met amandelen. En dat bleek letterlijk een fluitje van een cent te zijn.
Kijk maar!

Dit heb je nodig voor ongeveer 30 koekjes:

125 gram bloem
1 ei + 1 ei voor de afwerking
60 gram fijne kristalsuiker
60 gram poedersuiker
1 tl bakpoeder
1/2 vanillestokje
mespunt zout
100 gram noten, zoals amandelen en hazelnoten, pecannoten

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alles, behalve de noten en het tweede ei, in een kom en meng tot een samenhangend deeg.
Hak de noten grof en voeg ze toe. *

Verdeel het deeg in twee porties en vorm van elk deel een 'worst' van ongeveer 3 cm. doorsnee.
Leg de worsten op een met bakpapier bekleed bakblik en druk ze een beetje platter. Je kent de vorm van het koekje...

Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee de rollen. (Ik had geen tweede ei meer in huis (!), dus de jouwe zien er straks mooier uit dan de mijne op de foto...)

Bak de rollen 20 tot 25 minuten, tot ze goudbruin zijn. Niet te lang want dan kun je ze straks niet meer snijden!
Haal het bakblik uit de oven, verlaag de temperatuur tot 130 graden.

En nu direct aan de slag (als je wacht, wordt het snijden moeilijker): snijd ca. 15 koekjes uit elke rol. Leg de koekjes nu plat op het bakblik en zet ze nog 15 minuten terug in de getemperde oven.

Haal het bakblik uit de oven en laat de koekjes volledig afkoelen op een rek, voordat je ze in een pot of blik gaat doen.

Geniet!

* Houd je van sinaasappelsmaak in deze koekjes, doe dan ook nog wat rasp door het deeg. Yam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten