zondag 8 oktober 2017

Wortel-sinaasappelsoep met kruidenolie


Soep van de groentekraam


Op Reuring, de zaterdagmarkt van IJburg op het Joris Ivensplein, staat een heel fijne groente- en fruitkraam. Eigenaar Imre Molnar vindt de Keukenzusters vaak in zijn kraam, soms in de ochtend, maar ook wel eens tegen het einde van de marktdag. En dan is hij niet te beroerd om nog even uit de stapel kratten wat mooie paprika's tevoorschijn te halen.

Op de markt is je gulden een daalder waard, en voor 10 euries heb je toch al gauw een tas vol groente en fruit mee. Vooral als je slim gebruik maakt van de aanbiedingen van de week en producten van het seizoen.

Ach, je raakt eens aan de praat. Natuurlijk over eten en recepten, en zo ontstond het plan om met de ingrediĆ«nten uit de kraam eens lekkers uit te delen aan de klanten. 
De Keukenzusters staan op zaterdag 14 oktober tussen de middag en tussen de groenten in de kraam met deze verrukkelijke wortel-sinaasappelsoep en serveren er een stukje courgette-brood bij.
Komen jullie proeven?

Om ongeveer 2 liter soep (voor 4-6 personen) te maken kan je alles, behalve de kokosmelk en de olijfolie, in de kraam kopen.

ingrediƫnten:
4 stengels bleekselderij
3 eetlepels (olijf)olie
4 flinke winterwortels of een hele bos peen
4 cm gemberwortel
450 ml of 1 blik kokosmelk
1 liter bouillon (groente- of kippenbouillon)
2 stengels citroengras
zout en peper
sap van 3 sinaasappels en wat geraspte sinaasappelschil

1 bosje koriander of 1 bosje peterselie (of een mix hiervan)
200 ml olijfolie

bereidingswijze:
- Trek een bouillon van een soepkip of wat restjes kip, of van groenten met verse kruiden (als je haast hebt kan je eventueel bouillonpoeder of een blokje gebruiken);
- Fruit de in reepjes gesneden bleekselderij in 3 eetlepels olie, voeg er de in blokjes gesneden winterwortels aan toe en schep het regelmatig om;
- Doe er de fijngesneden gemberwortel bij;
- Blus af met kokosmelk en de bouillon;
- Voeg er de gehalveerde en gekneusde stengels citroengras, geraspte sinaasappelschil en zout en peper naar smaak aan toe;
- Laat dit mengsel zachtjes koken tot de wortelblokjes gaar zijn;
- Verwijder het citroengras en pureer de soep met een staafmixer;
- De soep vlak voor het serveren vermengen met versgeperst sinaasappelsap.

Je kan de kruiden ook op de soep strooien, maar nog net even lekkerder is er een kruidenolie van te maken, die ook nog eens een paar dagen houdbaar is: 

kruidenolie:
- Maak de bos koriander of peterselie schoon door de harde stelen te verwijderen;
- Blancheer de kruiden heel even in kokend water en dep droog;
- Pureer deze met de olijfolie in een mengbeker of keukenmachine.


Schep de hete soep in borden of kommen en giet er een scheutje kruidenolie in.
Lekkerrrrr!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten