dinsdag 24 oktober 2017

Geroosterde spruitjes met tomatencouscous


Geroosterde spruitjes: een leuke variatie

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat wij op dit moment een 'bondje' met de groenteman op de IJburgse markt hebben. Wij gaan, voorlopig, eens per maand iets maken met zijn verse producten en dat dan laten proeven op zijn kraam. Dat vinden wij leuk om te doen, want zo komen we aan de praat met mensen die op zoek zijn naar inspiratie en ideeën. 
Daar zitten wij vol mee! Echt. Maar je kent de uitdrukking toch: een beetje van mezelf en een beetje van... ? 
Dat hebben wij natuurlijk ook. Ook wij zijn vaak op zoek naar nieuwe ideeën en technieken. Tips die gewone dingen net wat spannender maken. Dat wil toch iedereen?

Laatst kregen wij dit boekje in handen: Groente & Fruit, recepten van verse oogst, van Lotta Kühlhorn.
Om te beginnen is het al een heel smaakvol vormgegeven boekje. Klein van stuk, maar bomvol kleur en creatieve ideeën. En... ook Lotta is dol op de markt! Zo zelfs, dat ze je laat weten hoe je, als toerist, de markt kan vinden in 5 talen. En dat geldt ook voor de producten die ze bespreekt. 
Maar of je je groenten en fruit nu op de markt haalt in Italië, op IJburg, uit je eigen moestuin of uit de supermarkt: je kunt alles maken wat in haar boekje staat. Ze doet je techniekjes aan de hand voor het bereiden van dagelijkse groeten en laat je zelfs eau de toilette maken van citroenen. 

Wij kozen geroosterde spruitjes met tomatencouscous. En inderdaad, met iets van mezelf en heel veel van Lotta!

Dit heb je nodig voor de spruitjes:

1 netje spruitjes
50 ml. olijfolie
zout en peper

Dit ga je doen:

Marineer eerst de schoongemaakte spruitjes. Snijd ze (als ze niet fijn klein zijn) doormidden en doe ze samen met de olie en peper en zout in een plastic zak. Masseer de zak even en laat de spruitjes een kwartiertje marineren, zodat elk stuk de olie krijgt die het toekomt. Een goede tip voor alles wat je in de oven wilt roosteren!
Rooster de spruitjes ongeveer 10 minuten in de oven op 250 graden C. (heet!) totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben. Haal ze uit de oven en serveer deze knapperige spruitjes direct.

Tomatencouscous

Lotte adviseert in haar boek om deze spruitjes te serveren met een smeuïge tomatenbulgur en tahindressing (allebei de recepten staan er in) en gegarneerd met geroosterde nootjes of zaadjes en peterselie. 
Ik had op dat moment alleen couscous in huis en heb haar recept als volgt getransformeerd:
Hak een gele ui fijn en 1 knoflookteen. 
Bak dit vrij lang op middelhoog vuur, zodat je de meeste smaak uit je ui haalt. 
Voeg dan een klein blikje tomatenpuree toe en bak dit even mee. 
Doe er 1 el. balsamicoazijn bij en giet er 400 ml. kippen- of groentebouillon bij. 
Breng dit aan de kook en voeg er dan ca. 350 gram couscous aan toe. 
Draai het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Wij aten er een stukje rookworst bij. Hoe fusion wil je het hebben?
Groenten & Fruit is een uitgave van Fontaine Uitgevers en kost €12,95.
ISBN 978 90 5956 762 7Geen opmerkingen:

Een reactie posten