donderdag 2 november 2017

Visstoofschotel van Yvon Jaspers
Visstoofschotel van witvis met venkel, spinazie, room en dille


De keukentafel van het Noorden. Zo heet het kookboek van Yvon Jaspers dat vorige maand het licht zag.
Een kookboek waar je dagelijkse leven van opknapt, vol maakbaar, betaalbaar, puur en vooral heerlijk eten. Het is bovenal een gezellig boek: hygge. Dat woord ben je vast al eens ergens tegengekomen. Scandinavische huiselijkheid. Past ook mooi bij deze tijd van het jaar.

Kortom, wij kregen het boek van de uitgever en maakten deze visstoofschotel, een mooi voorbeeld van alles wat we hiervoor opnoemden. Een fijn gerechtje voor een doordeweekse dag, waar je net iets blijer van wordt.

Dit heb je nodig:

600 gram kabeljauwfilet, in 4 moten
1 kg. krieltjes
3 el. plantaardige olie
1 venkelknol, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
600 gr. (wilde) spinazie
250 ml. slagroom of ongezoete sojaroom (ik gebruikte wat minder, omdat de vis ook al vocht loslaat)
6 takjes dille, gehakt (of het loof van de venkelknol ter decoratie)
zout en peperDit ga je doen:

Kook de krieltjes met wat zout in ca. 15 minuten gaar.

Verhit in de tussentijd 1 el. van de olie in een koekenpan en bak de venkel 10 minuten zachtjes op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spinazie in porties toe en laat slinken. Schenk de room erbij. Doe er zoveel zout en peper bij als jij lekker vindt.

Bestrooi de vis met zout en peper. Leg de moten tussen de groenten in de pan. Doe het dekstel op de pan en laat de vis 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur stoven.

Giet de krieltjes af en meng met de dille en rest van de olie. Voeg zoveel peper toe als je lekker vindt en eventueel nog wat zout. Verdeel de krieltjes, de spinazie en de venkel voer de borden, leg de vis erop en verdeel de achtergebleven roomsaus erover.

Eet smakelijk!


De keukentafel van het Noorden, Yvon Jaspers - €24,99 - 240 pagina's.
ISBN 9789048838639 - Uitgeverij Carrera culinair

Het boek is onderverdeeld naar alle eetmomenten van de dag. Dus van ontbijt tot en met diner, en fika en hygge. En wanneer je dat dan eet.... Dat lees je in het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten