vrijdag 4 mei 2018

Verbijsterend Verrukkelijke Venkelworst

Al eventjes geleden is uitgeverij Carrera Culinair weer met een nieuwe kookbijbel uitgekomen. Dit keer het heel complete boek over het zelf maken van worst, de Worstbijbel, van malen tot knopen en van drogen tot roken (ISBN 978 90 488 4226 1, uitgegeven in februari 2018).

Het is een heel praktisch boek voor iedereen -en heus niet alleen mannen- die graag in de keuken staat en houdt van een ambachtelijke aanpak. Oftewel: zelluf doen!
Je vindt er veel theorie en handige tips, en een scala aan recepten met worst. Ook voor de vegetariƫrs onder ons, of degenen die bewust minder vlees willen eten, is er een hoofdstuk gewijd aan vegetarische worst. Als je niet in het bezit bent van een gehakt- en vulmolen kan je trouwens ook alle kanten op, er wordt zelfs een beschrijving gegeven hoe je je eigen vulspuit kunt maken!

Nu hebben de Keukenzusters een mooie keukenmachine met een gehaktmolen en een worstmaakopzetstuk (18 letters) en een voorliefde voor de Italiaanse venkelworst, dus was een keuze uit de Worstbijbel snel gemaakt:



Uit de Worstbijbel van Meneer Wateetons: 

VERBIJSTERENDE VENKELWORST


Wat heb je nodig?

- dunne varkensdarmen (te krijgen bij de ambachtelijke slager)
- 500 gram kinnebakspek (dat is wangspek)
- 500 gram varkensschouder
- 15 gram keukenzout
- 2 gram zwarte peperkorrels
- 4 gram venkelzaad (iets meer vinden wij erg lekker en dan ook nog licht geroosterd)
- 2 tenen knoflook
- 50 ml witte wijn
- 20 gram magere melkpoeder (hebben wij niet gebruikt, en niet gemist)
* Zorg dat alle ingrediƫnten helemaal door en door koud zijn!

Wat ga je doen?

- Snijd het spek en vlees in grove stukken en zout het gelijk in
- Maal het koude vlees in de vleesmolen grof of fijn
- Maal de kruiden en de knoflook fijn in de vijzel en voeg ze toe aan het vlees
- Kneed het mengsel tot er een goede binding is ontstaan
- Vul de darmen en knoop de worstjes op de gewenste lengte af
* ook goed in te vriezen





Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten