maandag 26 november 2018

Gebraden kip met ingemaakte citroen







Voorjaarskip, herfstkip, lekkere kip

Je hebt het misschien al doorgebladerd in de winkel: Simpel van Ottolenghi. Het boek met de prachtig gedrukte citroen erop. Een ogenschijnlijk simpele vormgeving en druktechniek...
Het boek is ook weer prachtig. De fotografie, de duidelijke uitleg van de recepten en... simpel dus.
Simpel is door het hele boek heen gebruikt. De letters staan voor
Fontaine Uitgevers
ISBN 9789059568266

Snel
Ingrediënten; niet meer dan 10
Maak van tevoren
Provisiekast
Eenvoudiger dan u denkt
Lui

Elk recept wordt vervolgens aangeduid met een of meerdere letters, zodat je gelijk weet waar je aan begint. Simpel, toch?
Ik denk dat daar de meningen over uiteen lopen, maar een ding staat wat mij betreft buiten discussie: het zijn weer mooie recepten voor heerlijke gerechten. Ik nam eens de tijd voor de 'Gebraden voorjaarskip met ingemaakte citroen'. Hier staan de letters I, M en L bij. Oordeel zelf...

Op naar de kip. Ik ben er gek op, dus heb ik me er niets van aangetrokken dat er in de titel over voorjaar gesproken wordt. Ik heb dit recept ook gekozen omdat er ingemaakte citroen bij wordt gebruikt. Een ingrediënt dat ik steeds vaker zie opduiken, maar waar ik nog niet eerder mee had gewerkt. Je koopt ze in een klein emmertje bij de mediterrane winkel.
In het boek worden overigens een heleboel 'Ottolenghi'-ingrediënten nog uitgelegd.

Je kunt de hele voorbereiding tot ca. 5 uur van te voren doen, zodat je hem alleen nog maar op het juiste moment in de oven hoeft te zetten.

Dit heb je nodig:

70 gr. boter, op kamertemperatuur
3 el. tijmblaadjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 kleine ingemaakte citroen, pitten verwijderd, schil en vruchtvlees grofgehakt (30 gr.)
1 citroen: rasp met een fijne rasp de schil eraf, pers er 1,5 el. sap uit om te besprenkelen
1 hele scharrelkip (1,5 kg.)
zout en zwarte peper

Dit ga je doen:

Verhit de oven tot 190 graden C.

Doe de boter, tijm, knoflook, ingemaakte citroen, citroenrasp, 1/4 tl. zout en royaal versgemalen
peper in een keukenmachine. Mix alles door elkaar.



Leg de kip met de poten naar voren naar je toe, haal voorzichtig met de hand het kippenvel los van het vlees en strijk het grootste deel van het botermengsel onder het vel over het borstvlees. Strijk de overgebleven boter over de
bouten.

Leg de kip in een middelgrote braadslee met een hoge rand, besprenkel hem met citroensap en bestrooi met 1/2 tl. zout en royaal versgemalen peper. Braad de kip grofweg 70 minuten in de oven, bedruip hem om de 20 minuten tot het vel goudbruin en krokant is en er helder vocht uit loopt als je de punt van een klein mes in het vlees steekt.



Haal de kip uit de oven en laat hem 10 rusten voor je hem serveert.

Bij het uit de oven halen knapte alsnog een deel van het vel, maar de smaak was er niet minder om: heerlijk fris en sappig! Echt de moeite waard om te maken. Een fijne salade erbij is alles wat nog nodig is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten