donderdag 25 oktober 2018

Rodecouskool met feta



Een bijzondere salade 


Het wordt zo langzamerhand weer kooltijd. We hebben het dit jaar lang kunnen uitstellen, maar ineens heb ik weer zin in gestoofd eten en stevige smaken. Dat zit blijkbaar in een mens die met seizoenen leeft.

Vorige week had ik een rood kooltje gekocht en de helft gebruikt om te stoven. Heerlijk ouderwets met een appeltje en bij mooi stoofvlees. Maar een kool lijkt vaak wel manna. Het raakt maar niet op.

Wat te doen met de andere helft? Als ik met dit soort vragen zit, duik ik langdurig in mijn kookboeken. Het meest verrassende recept dat ik tegenkwam was van Mari Maris in de Saladebijbel.
We kennen deze groenteboerin ook al van het eerder besproken 'Mari plukt de dag', maar ze is dus ook de schrijfster van deze Saladebijbel.
Uitgever: Carrera Culinair

Dit heb je nodig:

2.2 dl. groentebouillon
150g. couscous of bulgur
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
1/2 rode kool
200 gram doperwtjes, diepvries, ontdooid
ca. 100 gram feta, in kleine blokjes

Om mee aan te maken:
citroensap
olijfolie
peper en zout
eventueel wat fijngesneden peterselie of basilicum

Dit ga je doen:

Breng de bouillon aan de kook, doe de couscous in een platte bak of ovenschaal, strooi de ui erover en schenk er de bouillon op tot alles 1,5 cm. onderstaat. Dek goed af met folie of een doek. Laat in ongeveer 15 minuten de couscous al het vocht opnemen. (Wie de ui scherp wil houden, mengt hem er pas door als de couscous gaar is.)

Snijd ondertussen de kool zo fijn als suiker, dat kan prima in de keukenmachine op 'pulse'.

Wrijf je handen in met olie en ga net zo lang met je vingers door de couscous tot alle korrels mooi los zijn. Meng de kool, erwtjes en feta erdoor en maak op smaak met peper en zout, olie, een paar druppels citroensap en eventuele kruiden.

Opmerking: De oplettende kijker heeft gezien dat ik ipv gewone couscous parelcouscous gebruikte. Ik had simpelweg niets anders in huis. Dit werkt met koken etc. net even anders, maar smaakte ook goed.
Wij deden zuinig met de feta en aten er een klein stukje gebraden kip bij.
Deze salade is ook een kleurrijke aanvulling bij een buffet.

En... ik vond een halve rode kool ook hierbij weer teveel. Heb uiteindelijk maar een kwart gebruikt. Dus, als je nog ideeën hebt voor de rest...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten