Ook uit het fantastische boek BRINDISA van Monika Linton komt deze zeer makkelijk te vervaardigen Membrillo. En pak je kans, de kweeappels en peren zijn nu rijp! Veel mensen kennen mensen die zo'n boom in de tuin hebben en hebben geen idee welke lekkernij je ermee kan maken.
Membrillo, wat is dat? Hoor ik vaak.
Het is een gelei van kweeperen, of kweeappels (die zijn wat ronder) die je heel graag eet bij een stukje kaas, zoals de Spanjaarden. Of een plakje op je boterham. Of toevoegt aan een stoofgerecht met vlees.
Het is een ambachtelijk klusje en zeker niet moeilijk als je de volgende methode gebruikt:
Kweeperengelei
- Was de kweeperen in zijn geheel (borstel de haartjes eraf als ze een tijdje in het water hebben gestaan)
- Zet de hele kweeperen in een grote pan op het vuur met zoveel water dat ze onder staan
- Kook de kwee zachtjes drie kwartier
- Giet ze af en laat ze afkoelen
- Verwijder de klokhuizen, steeltjes en harde deeltjes (je kan er handschoenen bij aantrekken, maar met gewassen handen kan natuurlijk ook) en gebruik eventueel met een mesje
- Verzamel de pulp met de schil (!) en weeg deze af
- Doe de pulp met een gelijk gewicht aan suiker in een grote pan
- Voeg naar smaak citroenschil, een stuk pijpkaneel toe (je kan de smaak zelf variĆ«ren naar wens, kardemom lijkt mij wel heel leuk om eens te proberen…)
- Kook de pulp met de suiker heel zachtjes weer zo'n drie kwartier zonder deksel tot je de mooie oranjerode kleur krijgt
- Roer af en toe en wees voorzichtig bij het roeren: er kan zomaar een vulkanische uitbarsting ontstaan, verlaag dan de temperatuur
- Pureer de membrillo goed met een staafmixer en stort deze in een met bakpapier bekleed bakblik of aardewerken schaal
- Zet het bakblik na afkoelen een nacht in de koelkast
De membrillo is minstens een half jaar houdbaar, verpakt in vetvrij papier, en al helemaal lang als je deze in de koelkast bewaart.
Een verpakt plakje is ook een leuk kadootje!
BRINDISA, het pure eten van Spanje
Uitgeverij Fontaine (fontaine uitgevers)
ISBN 978 90 5956 765 8
Geen opmerkingen:
Een reactie posten