woensdag 4 mei 2016

Lemon Curd



Recensie kookboek Jam & Zuur


Als je een trouwe volger van ons blog en dus van onze recepten bent, dan weet je dat wij gek zijn op citroenen en limoenen.
Het is dus nogal voorspelbaar dat wij heeeeel blij waren met Jam & Zuur van Philippine van der Goes (Uitgeverij Carrera). Wat een heerlijkheden!

Er staan 100 recepten in voor het zelf inmaken van groente en fruit.
Het boek is ingedeeld op kleur. Dus niet per groentefamilie of seizoen. Hier staan de worteltjes gezellig naast de sinaasappels en de appel naast de courgette.
Mooie 'schone' fotografie en, niet te vergeten, verrassende recepten!

Wat dacht je bijvoorbeeld van abrikozen-coulis met peer en amaretto?
Of aardbeien-kokosjam? Het proberen waard, lijkt ons.

Wat ik direct heb gemaakt was eigenlijk iets wat al heel lang op ons lijstje stond: Lemon curd!
Omdat wij soms bergen IJburgse windjes maken met eiwitten, houden wij nogal eens ei-gelen over. Meestal verwerkten we dat dan in een stevig omeletje of een ander recept op die dag.
En de wens om lemon curd te maken bleef steeds staan.

Totdat dit boek op de mat plofte.
En wat is het eenvoudig! Een kind kan de was doen. Als je het recept hebt gevonden dan... In de recepten-index staat dat je het kunt vinden op pagina 86, terwijl het op bladzijde 80 staat. Maar, als je het graag genoeg wilt maken, kom je er vast uit ;-)

De lemon-curd wordt aangeprezen met tijm of met rozemarijn. Dat lijkt ons heerlijk, maar we hebben eerst eens gewoon het basisrecept gemaakt. En het is verrukkelijk!
Er staat ook een sinaasappel-curd in. Dat wordt de volgende...

Dit heb je nodig voor 2 potten van 200 ml:

3 citroenen, goed schoongeboend
100 gram zachte boter
(2 takjes verse tijm)
150 gram fijne kristalsuiker
snuf zeezout
5 eierdooiers

Dit ga je doen:

1. Rasp de schil van 1 citroen met een fijne rasp en pers alle citroenen uit.
Snijd de boter in stukjes.
(Ris de tijmblaadjes van het takje -In het recept is dit de laatste keer dat er over het kruid gerept wordt, dus wanneer je de blaadjes moet toevoegen blijft een beetje hangen. Onze gok is dat je dit gelijk met de eierdooiers doet-).

2. Doe de boter samen met de citroenrasp, het sap, de suiker en een snuf zeezout in een hittebestendige kom.

3. Plaats de kom op een pan met een laagje kokend water. De kom mag het water niet raken. (au bain marie). Roer met een garde totdat de boter gesmolten en de suiker opgelost is.

4. Voeg de eierdooiers toe en roer totdat het mengsel lobbig wordt; dit duurt ca. 10 minuten.

5. Vul de (gesteriliseerde) potjes tot aan de rand.

6. Sluit de potten goed met het schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten in de koelkast.

De curd is ca. 3 weken houdbaar.

Laat je weten of het gelukt is?
Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten