vrijdag 28 oktober 2016

Bon Appétit - een heerlijk boek!Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken


Bon Appétit heet het boek van Francois-Régis Gaudry & zijn vrienden.

Nog nooit van deze man gehoord? Dat is helemaal niet gek. Francois is een Franse (culinair) journalist en hij presenteert o.a. het culinaire radioprogramma 'On va déguster'.

Het was bij ons Nederlandse culinaire radioprogramma Mangiare (allemaal nog terug te luisteren via de podcast) dat wij voor het eerst hoorden van de Franse versie, van het bestaan van dit kookboek én dat het in het Nederlands was vertaald.

Jonah Freud, eigenaar van de kookboekwinkel in de Haarlemmerstraat in Amsterdam, vertelde enthousiast over de inspirerende werking van dit boek. En... ze heeft niets teveel gezegd.

Wat een heerlijk boek! Het leest als een magazine, met het grote voordeel dat het heel dik is. Wij kunnen ons niet herinneren een zo gevarieerd uitgevoerd kookboek gezien te hebben.
Op de cover staat 'Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken.' En dat is het.

Het boek staat vol schema's, plaatjes, aquarellen, lijstjes en, niet te vergeten, 250 recepten.
Die recepten zijn van 'de vrienden van' en dus ook heel divers. Ze gaan er soms wel van uit dat je al een beetje kunt koken. Ze zijn af en toe wat summier beschreven, soms lijk je uit 300 gram ingrediënten 20 stukjes van 20 gram te moeten halen, maar als je zelf blijft nadenken, de inspiratie goed gebruikt en geniet van de variaties, dan heb je jaren lol van dit boek.

aperitiefbroodjes met zwarte olijven
Aperitiefbroodjes met olijven van pag. 145
Je wordt meegetrokken in de strijd om de kruidkoek: waar komt het origineel vandaan?
Je krijgt eindelijk antwoord op de vraag of eieren nu wel of niet in de koelkast moeten worden bewaard, welke kazen draden trekken en wat er echt niet in een Salade Niçoise mag.

Eigenlijk is het een boek dat niet te bespreken is. Er staat zoveel in, is zo kleurrijk en afwisselend, dat elke beschrijving die je er van geeft eigenlijk niet voldoende is.

Wij zeggen: zet 'm op je verlanglijstje! Het is een prachtig boek om cadeau te krijgen of te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten