vrijdag 11 november 2016

Samarkand, een fantastisch en inspirerend kookboek en Kasja


De Keukenzusters kregen het nieuwe kookboek Samarkand. En daar zijn we ontzettend blij mee, want het is inspirerend en zit barstensvol gerechten die je eigenlijk allemaal tegelijk wilt gaan uitproberen. Het boek is gelardeerd met prachtige foto's en verhalen.

De schrijfsters, net als de Keukenzusters twee vriendinnen, zijn de Britse Caroline Eden en Eleanor Ford. Zij zijn bedreven in het schrijven van recepten. Overzichtelijk en compact worden de instructies beschreven en voor alle recepten zijn de ingrediënten in Nederland te koop.

Samarkand is een stad in Oezbekistan. Een knooppunt langs de zijderoute waar verschillende culinaire tradities elkaar al eeuwen hebben beïnvloed. En dat levert bijzondere gerechten op die vandaag de dag zeker in goede aarde zullen vallen. Verse groenten en fruit, kruiden en specerijen, granen, noten en zaden, zuivelproducten, vis en vlees, alles kan je terugvinden in de spannende combinaties van Samarkand.

Omdat er in de voorraad nog boekweit was en je toch moet kiezen werd het eerste gerecht uit dit boek:

Kasja met gekaramelliseerde kastanjechampignons

(voor 4-6 personen)

3 klontjes boter
zonnebloemolie
175 gram boekweit
500 ml warme groente- of kippenbouillon
2 uien, gehakt
250 gram kastanjechampignons in plakjes
een handvol dilletakjes, gehakt
een handvol peterselieblaadjes, gehakt
zeezout en zwarte peper uit de molen

zure room, voor erbij

Werkwijze:
- Verhit een klein klontje boter en wat zonnebloemolie in een pan en rooster de boekweit tot hij goudbruin is en zijn aroma vrijkomt. (Sla deze stap over als je geroosterde boekweit -kasja-  hebt gekocht).

- Breng intussen de bouillon aan de kook. Giet hem bij de boekweit (voorzichtig: het gaat spetteren) en voeg peper en zout toe. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Kook 15 minuten. Haal de pan van het vuur en roer de boekweit los met een vork. Laat hem 5 minuten nastomen met het deksel op de pan.

- Verhit een flinke klont boter en wat olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Fruit de ui en schep regelmatig om, zo'n 15 minuten, tot de ui zacht en goedgeel is. Voeg de champignons toe en bak ze regelmatig omscheppend, tot al het vocht verdwenen is. Voeg zout en peper toe en de fijngehakte kruiden.

- Schep de champignons door de boekweit, roer er eventueel nog een klontje boter door. Geef er zure room bij.

Deze Kasja smaakte heerlijk en naar meer!

Samarkand, Verhalen en recepten uit Centraal Azië van Caroline Eden & Eleanor Ford
is een uitgave van Fontaine, ISBN 9789059567184

ISBN


Geen opmerkingen:

Een reactie posten