dinsdag 27 december 2016

Salade van witlof, blauwe kaas, peer, rozijnen en pompoenpitcrunch



witlofsalade salade crunch pompoenpitten

Lekkere salade met verrassende kruidige crunch

The day after the two nights before...
Ofwel, wat eten we de dag na Kerst?

Wij hebben wel een idee. En dat haalden we uit Het beste uit delicious., een heerlijk extra dik kookboek ter ere van 10 jaar delicious. Daarover verderop meer. Nu eerst een recept uit dit boek. Echt ideaal voor vandaag. Niet heel veel werk en deze salade gaat lekker samen met allerlei restjes die je over hebt van de Kerstdagen.
En... we weten zeker dat je het recept van de crunch goed gaat bewaren: heerlijk kruidig en kan in veel meer gerechten!

Dit heb je nodig:

Voor de pompoenpitcrunch
2 el. kokosolie
75 gram pompoenpitten
2 tl. garam masala
1,5 el. palmsuiker, of vloeibare goela djawa (je kunt dit evt. vervangen door donkerbruine basterdsuiker)
1/2 tl. zeezout
snufje gedroogde chilipeper

Voor de dressing
3 el. rode wijnazijn
1 el. mosterd (wij gebruikten grove)
70 ml. olijfolie

Voor de salade
50 gram Californische rozijnen (wij gebruikten een restje gele...)
150 ml. zoete sherry
1 lekkere dikke Doyenne du Comice peer, niet al te rijp
4 struikjes witlof of twee grote
125 gram harde Hollandsche blauwschimmelkaas, grof verkruimeld

Dit ga je doen:

Verwarm voor de salade de rozijnen zachtjes 10 minuten in de sherry. Laat in de stroperige sherry afkoelen. Zeef de rozijnen en bewaar de sherrysiroop.

Verwarm voor de crunch de kokosolie in een steelpan met dikke bodem. Bak de zaden en andere ingrediƫnten hierin rondom, al omscheppend, goudbruin. Schep uit de pan op een houten plank oid, zodat het afkoelt, maar niet echt kan vastkleven. (In het recept staat dat je het op keukenpapier giet, maar dat durfden wij niet...) Bewaar goed afgesloten tot gebruik.

Klop voor de dressing de azijn, mosterd en sherrysiroop tot een glad mengsel. Giet al kloppend in een dunne straal de olie erbij tot de dressing bindt. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.

Snijd de peer in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne repen. Verdeel de witlof, rozijnen, peer en kaas over een schaal en druppel de dressing erover. Bestrooi met de crunch.

Geniet!

delicious. bestaat 10 jaar en dat wordt uitbundig gevierd in dit boek. Koken en eten met aandacht maakt het leven leuker en lekkerder, dus geeft delicious. je graag inspiratie om van elk eetmoment – van ontbijt tot diner – een feest te maken.
In dit kookboek worden de belangrijkste eettrends, foodhero’s en bijzondere thema’s uitgelicht. Het beste uit delicious. bevat een selectie van minstens 100 inspirerende recepten en naast deze redactiefavorieten ook interviews, o.a. met Janneke Philippi, Yvette van Boven en Mister Kitchen, uitleg van technieken en handige tips van specialisten, kenners en delicious.-friends. Met kijkjes achter de schermen van bijvoorbeeld een foodfotograaf en  foodstylist. Beleef het delicious.-gevoel, vier je eigen feest, samen met delicious.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten