dinsdag 24 juni 2014

Mierikswortelsaus


Zomerse dressing met talrijke toepassingen


Horseradish, zeggen ze in Engeland. Wij zeggen mierikswortel. Een wortel met kick! De Japanse wasabi wordt gemaakt van een broertje van deze wortel en is veel sterker. Daarvan springen de tranen je uit de ogen. De mildere mierikswortel is vooral te koop in potjes, geraspt en al. In de koelkast houd je die weken goed, ook als je al een paar lepels hebt gebruikt. Het is een verrukkelijke smaakmaker, die zich met groenten, vis en vlees laat combineren.

Hier een eenvoudig recept voor een mierikswortelsaus. Je kan deze saus -of dressing- ook in een schoongemaakt en afgesloten potje goed in de koelkast bewaren, mocht er nog wat over blijven.

Meng in een kom de volgende ingrediënten:
- 1 bekertje crème fraiche of zure room (125 ml)
- 2 volle eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel mierikswortel
- beetje citroensap
- peper en zout
Roer alles goed door elkaar en proef of er genoeg mierikswortel in zit. Zo niet, dan roer je er nog een lepeltje door.

Lekkere combinaties:
- Broodje gerookte forel met mierikswortelsaus en tuinkers (zie foto),
- Aardappelsalade van in de schil gekookte krieltjes met mieriksworteldressing,
- Rosbief met mierikswortelsaus en al dente sperziebonen,
- In de oven geroosterde pompoen, zoete aardappel en wortelen (allemaal heel oranje....) met mierikswortelsaus (een groene salade erbij en je hebt een heerlijke vega maaltijd),
- Op de huid gebakken zalmmoot, gekookte bietjes en mierikswortelsaus.

Eet smakelijk!

1 opmerking: