zondag 28 september 2014

Cheesecake met citroen en blauwe bessen

Citroen-kwarktaart, dubbel gebakken


Als het feest is, is het feest!
En het toppunt van feestelijkheid vinden wij natuurlijk De Taart.
Het liefst eentje die een beetje is afgestemd op het feestvarken, of op degenen die getrakteerd worden.

We vroegen je onlangs op Facebook wat een stoere taart zou zijn voor een 30-jarige man.
Veel leuke suggesties!
Een heel bijzondere: een chocoladetaart met bier!
Die gaan wij zeker eens uitproberen, maar het ontbrak ons nu aan tijd.

Maar goed. De man in kwestie is mijn zoon (van Keukenzuster Jolanda dus :-)
En hij vraagt mij al jaren, ik voel me vereerd, om de taarten te bakken waarmee hij op zijn werk trakteert.
Dit jaar is de keuze gevallen op smeuïge brownies met oreo-cookies en deze heerlijke cheesecake!

Hij weegt een kilo!
Is niet te zoet en zit boordevol zuivel.
Als je om de calorieën heen eet, is hij bijna gezond te noemen!

Het recept is grotendeels ontleend aan de Bakbijbel. Een fijn boekje met recepten die kloppen!
Met de koekjes voor de bodem kun je spelen. Bastognekoeken of Oreo's zullen ook heerlijk smaken.

Begin een dag van te voren, want je zet deze taart, na het bakken, een nachtje koud weg voor het fijnste effect.

Dit heb je nodig: (voor 8 tot 12 personen)


Voor de bodem:
150 gram volkorenbiscuits, verkruimeld
40 gram fijne kristalsuiker
70 gr. roomboter (ongezouten), gesmolten

Voor de kwarkvulling: (de cheesecake-laag dus)
1 grote biologische (of goed gewassen) citroen
700 gr. kwark
1 tl. vanille essence
150 gr. fijne kristalsuiker
4 grote eieren, losgeklopt

Voor de toplaag:
1/2 grote biologische (of goed gewassen) citroen
375 gr. zure room
1/2 tl. vanille essence
1 el. fijne kristalsuiker
250 gram blauwe bessen

Dit ga je doen:

Haal de kwark alvast uit de koelkast, want deze verwerk je op kamertemperatuur.

Bodem:
Vermeng de koekkruimels met de boter en de suiker.
Vet een springvorm van 23 cm. in met boter en druk daar de koekjeslaag in. Bekleed ook de helft van de opstaande rand. Je drukt de laag er het beste in met de achterkant van een lepel.
Zet de springvorm in de koelkast, terwijl je aan de vulling werkt.

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Vulling:
Rasp de citroenschil.
Doe de kwark, vanille-essence en de citroenschil in een kom en mix dit met je handmixer of keukenmachine op lage snelheid. Ga door totdat je een zeer glad mengsel hebt.
Roer er geleidelijk de losgeklopte eieren door, waarbij je de snelheid van de mixer opvoert, naarmate het mengsel zachter wordt.
Sla de suiker erdoor als alle eieren goed zijn vermengd.
Giet de vulling op de bodem en zet de springvorm 45 minuten op een bakplaat in de oven.
Neem de vorm uit de oven, laat iets afkoelen. Zet de oven echter niet uit!

Toplaag:
Rasp de citroenschil van een halve citroen.
Meng dit met de zure room, vanille-essence en de suiker.
Als de taart iets is afgekoeld, verdeel je dit mengsel voorzichtig over de bovenkant.
Verdeel de blauwe bessen erover en zet de taart nog 10 minuten in de oven.

Laat de taart dan afkoelen en zet 'm een nachtje in de koelkast.
Neem 'm daarna pas uit de vorm.
De taart is het lekkerst als je 'm een half uurtje voor het serveren uit de koelkast haalt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten