dinsdag 30 september 2014

Hemelse brownies met oreokoekjes



Maak gewone brownies bijzonder!

Met de deur in huis: het recept is niet van onszelf.
Op alle baksites staan recepten voor deze heerlijke zonde!
Het is dus niet meer te achterhalen wie er mee begon, maar wij zijn haar (hem? nee...) zeer dankbaar.

We hebben natuurlijk wel het lekkerste recept voor je uitgezocht, getest en geproefd.
En laten proeven!
Dit baksel is nl. met een jarige meegegaan om uit te delen op kantoor.
Niets meer van over... (Maar wel nieuwe likes voor de Keukenzusters!)

Het is dan ook wel een taart voor een Feest.
Want hij is, hoe zeg je dat ook alweer netjes, RIJK!

In 16 keurige blokjes doet hij het natuurlijk ook fijn bij een high tea of zoet buffetje.
Plak dan bij al je baksels een leuke sticker met wat het voorstelt.
Of schrijf er allergie-informatie op: bevat noten, gluten etc.

Het 'originele' recept wordt gemaakt in een vierkant bakblikje van 20 x 20 cm.
Dat heb ik niet.
Wel eentje van HEMA, een rechthoekige van 16,5 x 26 cm.
Dat is, qua oppervlakte, maar een fractie groter. Dus goed te gebruiken.


Dit heb je nodig:

225 gram roomboter
125 gram pure chocolade, in kleine stukjes
3 eieren (je houdt straks 1 eiwit over)
300 gram fijne kristalsuiker
25 gram echte cacaopoeder (dus niet een chocolademelk-mix)
125 gram bloem
mespunt zout
1 tl. vanille-extract
10 Oreo cookies, in stukjes (niet te klein!)

Dit ga je doen:

Bekleed je bakvorm met bakpapier.
Dit blijft beter zitten als je eerst de bakvorm op een paar punten  invet.
Vet ook het bakpapier zelf nog een beetje in.

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Smelt de boter zachtjes au bain marie.
Als de boter gesmolten is voeg je de in stukjes gehakte* chocolade toe.
Laat even rusten en smelten.
Daarna rustig doorroeren tot je een mooi glanzend geheel hebt gekregen.

Breek in een andere kom 2 eieren en voeg de dooier van het derde ei ook toe.
Klop ze even op, voeg de suiker en de vanille toe en klop een paar minuten met een handmixer totdat je een lichte massa hebt.

Zeef in (weer) een andere kom de bloem en het cacaopoeder. Meng dit met het zout.
Voeg deze droge onderdelen nu toe aan het eimengsel.
Dan is het tijd om de gesmolten chocolademassa erbij te gieten.
Roer dit met een spatel goed, maar niet te lang, door elkaar.
Het mengsel moet er egaal van kleur uitzien.

Verwen dit beslag met de helft van de verkruimelde koekjes en giet het geheel in de bakvorm.
Strooi de andere helft van de koekkruimels erover en druk ze zachtjes aan.

Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven. De baktijd van je eigen oven kan afwijken, controleer daarom met een sate-prikker of de brownie gaar is.

Geniet!

* Ooooh... het geluid van chocolade hakken op een houten plank met een scherp mes...







Geen opmerkingen:

Een reactie posten