vrijdag 12 september 2014

Minimuffins met bramen en amandel




Superzachte bramencakejes

Vorige week hadden de Keukenzusters een leuke catering-opdracht.
We hebben er al over geschreven en het was super leuk!
Gelukkig hadden we op de dag zelf veel hulp en had ik de 100 (!) chocolade-courgette-cakejes thuis al gebakken in mijn vertrouwde oven met al z'n afwijkingen...
Ze vielen erg in de smaak en we kregen er veel complimenten over.

Maar... nu willen we wel weer een andere variant.
Daarom vandaag deze heerlijke zachte minimuffins met bramen en amandelmeel.

Ik heb nog zelf geplukte bramen in de vriezer liggen, maar je kunt er natuurlijk net zo goed een ander stukje fruit in doen.
Wat dacht je van een framboosje!
Appel is natuurlijk gewoon heerlijk. Alleen het effect van de bramenkleur mis je dan een beetje.

Het recept is van oorsprong een friande van Mary Berry, de bakkoningin van Engeland, maar nu als minimuffin getransformeerd.

Daar gaan we!

Dit heb je nodig: (voor 24 minimuffins)

150 gram roomboter
165 gram poedersuiker
  60 gram bloem
110 gram amandelmeel
1/4 tl. amandelextract
4 eiwitten (van grote eieren, of 5 van medium formaat)
75 gram bramen
geschaafde amandelen voor de versiering

Dit ga je doen:

Vet je minimuffin bakplaat in. (Heb je er alleen een voor grotere, dan heb je er uiteraard minder. Doe er dan meerdere bramen in en verleng de baktijd tot 15-20 minuten.)

Verwarm je oven voor op 200 graden C.

Smelt de boter en laat het een beetje afkoelen.
Zeef de poedersuiker en de bloem in een kom en roer er het amandelmeel en extract doorheen.

Neem een vetvrije kom en en sla de eiwitten totdat ze mooi schuimen. Ze hoeven niet stijf geslagen te worden.
Doe nu de eiwitmassa en de gesmolten boter bij de droge ingrediƫnten en 'vouw' alles met een metalen lepel door elkaar totdat het net een geheel is. Niet te lang dus, maar je mag ook geen eiwitvlokken meer zien.

Verdeel het beslag over je bakblik. Vul de vormpjes tot ca. 3/4.
Leg een braam op elke minimuffin en strooi er wat amandelschaafsel overheen.

Bak ze ongeveer 10-12 minuten. Dit is altijd een richtlijn, je kent je eigen oven het beste. Ze moeten stevig zijn in het midden en lichtgoud aan de bovenkant.
Laat het hele bakblik zo'n 5 minuten afkoelen voordat je de cakejes op een rekje zet om verder af te koelen.
Bestrooi ze dan met wat poedersuiker.

Vers zijn ze het allerlekkerst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten