Heerlijke weekendhap
'Real men don't eat quiche'.
Zo heette het eerste Engelstalige boekje dat ik ooit las, in Amerika.
Ergens in de tachtiger jaren.
In Nederland wisten we toen amper wat quiche was, laat staan dat echte mannen dat niet zouden eten!
Nu zijn hartige taarten bij vlagen 'in' of 'uit', culinair gezien.
Maar bij buffetten steken ze vaak nog wel even de kop op en er blijft zelden iets van over.
Met deze variant scoor je altijd. Hij is romig, zoutig, uiig en niet te zwaar. Heerlijk!
Ik maakte 'm voor het eerst voor iemand bij wie thuis geen uien werden gegeten.
Je kunt haar wakker maken voor ui, prei, bieslook en alles wat verder ook maar op ui lijkt.
Omdat het een taart 'zonder gedoe' is en je het grootste deel van de vulling in 1 kom door elkaar roert en er de bodem mee vult, staat hij zo in de oven.
Geef er een lekkere frisse salade bij en je hebt voor 4 personen een fijne zaterdagse maaltijd
Dit heb je nodig:
5 of 6 plakjes bladerdeeg, afhankelijk van de grootte van je quiche-vorm, ontdooid2 grote preien
1 ons flinterdunne rauwe ham
2 tl. gedroogde tijm
1 bakje ricotta (kaasproduct, 250 gr.)
5 eieren
1 ons parmezaanse kaas, geraspt
peper
Dit ga je doen:
Verwarm de oven voor op 200 ºC.Snijd de preien eerst een aantal keren over de hele lengte in.
Op deze manier kun je ze beter wassen en fijner snijden.
Kook de prei 4 min. in een klein laagje water.
Giet af en spoel even door met heel koud water.
Hierdoor blijft de kleur mooier en stopt het kookproces.
Laat goed uitlekken in een vergiet.
Vet de quichevorm ondertussen in en bekleed de vorm met het deeg.
Verdeel de ham over de deegbodem (ik knip de plakjes in stukjes boven de vorm) en bestrooi met de tijm.
Klop de eieren los in een kom.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Meng de ricotta, kaas en peper door het eimengsel.
Schep de prei door het ricottamengsel en verdeel de massa over de deegbodem.
Bak de taart in de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Controleer even met een saté-stokje.
Tip:
Voor een vegetarische taart: vervang de ham door 100 g walnoten.
Hak de noten grof en schep ze met de prei door het ricottamengsel.
Je kunt de taart ook van tevoren maken.
Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm 20 min. op 180 ºC.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten