zaterdag 10 januari 2015

Hachee, de geurige blijmaker!


Ui(t)nodigende schotel

Als je nu ons huis binnen zou komen, dan komt je een heerlijke kruidige lucht tegemoet.
Het hele huis ruikt naar veiligheid en warmte.
En daar had ik nou net zin in. Buiten is het koud en nat, binnen staat een geurige blijmaker op het vuur: hachee!
Het grappige is, dat ik in de HEMA op het idee van hachee kwam...
Ik zie daar ineens fijn donker bier staan: Tongerlo! En een paar meter verder ligt ontbijtkoek.  
Tja, dan valt het kwartje snel! Hoefde ik alleen nog vlees te kopen, de rest heb ik standaard wel in huis.
Het leuke van zo'n uitnodigende stoofschotel is dat er ook makkelijk meer mensen kunnen aanschuiven. En dat komt bij ons nog al eens voor. Dus staat er een grote* pan op het vuur, vol met heerlijkheden.

Dit heb je nodig:

2 grote uien
1 kilo riblappen, niet te mager
1 flesje Tongerlo bruin (bier)
2 laurierblaadjes
1 kruidnagel
tijm, enkele takjes verse of 2 tl. droge
2 el. appelstroop
2 el. mosterd
plak ontbijtkoek
versgemalen peper
zout
2 x 25 gram bakboter

Dit ga je doen:

Leg het vlees ruim van te voren uit de koelkast, zodat het wat op kamertemperatuur komt.

Snijd de uien* in halve ringen, niet te dun.

Verhit 1 x 25 gram boter in een braadpan en fruit hierin de uien zacht, tot ze glazig zien.


Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en bestrooi ze met peper en zout.

Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak hierin het vlees rondom bruin. Doe het vlees in porties in de pan, zodat het niet aan de kook raakt.
Voeg het vlees toe aan de uien.


Schenk het bier in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Breng het bier aan de kook en giet het bij het vlees en de uien.

Bind de blaadjes laurier met de takjes tijm bij elkaar tot een kruidenboeketje en steek de kruidnagel door een laurierblad.
Roer de stroop door het vlees en voeg het kruidenboeketje toe.


Besmeer de plak ontbijtkoek met de mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden in de pan bij het vlees.

Dek de pan af en laat de hachee ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
Roer elk half uur even door en check of er voldoende vocht is.

Je kunt dit natuurlijk traditioneel met aardappelpuree eten, maar met rijst, quinoa of bulgur smaakt het ook heerlijk.
En natuurlijk met een lekker glas Tongerlo!
Proost!





*Kooktips:

- Als je de uien met natte handen en een scherp koksmes snijdt, heb je minder kans op tranen.

- Maak in 1 keer lekker veel. Dat kost net zoveel tijd als een beetje. De rest kun je, nadat de hachee is afgekoeld, eenvoudig in porties invriezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten