zondag 8 februari 2015

Hangop met gemarineerde sinaasappel


oftewel: Labneh met oranjebloesemsiroop


Nou heb je mensen die heel graag elke dag een toetje eten. Zoals mijn vader, bijvoorbeeld. Een maaltijd is niet "af" zonder toetje, vindt hij. Ik ben zelf niet zo'n toetjesfan. Een uitzondering maak ik voor dit heerlijk frisse nagerecht, ik zou het elke dag kunnen eten! Ook als ontbijt trouwens.


Dit is het dessert van een gezellige kooksessie met een Arabisch tintje. Als rode draad door alle gerechten liep de sinaasappel. Hier worden de partjes sinaasappel gemarineerd in een heerlijke oranjebloesemsiroop die je zelf maakt.
Labneh in het Arabisch, hangop in het Nederlands. Hier is wat planning nodig, want het kost 10 uur. Dus als je 's morgens nog bedenkt dat je hangop wilt, kan je het 's avonds eten. 

Voor 4 personen heb je 0,75 liter (volle of Griekse) yoghurt nodig.
Hang een zeef in een kom, leg er een schone theedoek in, schep de yoghurt erin, dek af met een bord of deksel en zet de kom in de koelkast.
Verder hoef je er niet naar om te kijken.


Behalve de 0,75 l yoghurt heb je het volgende nodig:
- 5 sinaasappels
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels honing
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- 1 eetlepel poedersuiker (voor de labneh)
- grof gehakte pistachenootjes
- wat blaadjes munt

Werkwijze:
- snijd 4 sinaasappels in partjes zonder velletjes, vang het sap op
- pers 1 sinaasappel uit, zet al het sap in een steelpannetje op een zacht pitje
- doe de suiker, honing en het kaneelstokje erbij
- laat dit mengsel inkoken tot het wat stroperig wordt
- roer het oranjebloesemwater erdoor en laat het wat afkoelen
- giet de marinade over de partjes sinaasappel en laat tenminste 30 minuten intrekken

- rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te ruiken
- roer de poedersuiker door de labneh en verdeel deze over 4 coupes of bordjes
- schik de partjes erop, overgiet met de marinade en strooi de pistachenootjes erover
- klap de blaadjes munt tussen je handen (de geur komt dan vrij) en leg die bovenop

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM







1 opmerking: