woensdag 11 maart 2015

Fop-bitterballen en choco-prinsesjes

Kliederen met de (klein)kinderen

De een krijgt tegen de lente last van schoonmaakkriebels, maar ik krijg dan meer kliederkriebels.
Heerlijk kliederen in de keuken. Met simpele ingrediënten, zoals koekkruimels en chocolade bijvoorbeeld.
Een superleuk klusje met de kinderen ook, trouwens. Mouwen opstropen en... daar gaan we!

Wat gaan we doen? Van HEMA biscuitjes, noten en chocolade gaan we fop-bitterballen maken!  We gaan verkruimelen, raspen en smelten.
We laten ook een paar koekjes heel en daar maken we choco-prinsesjes van, met een vulling van jouw eigen smaak.
En misschien komen de kinderen op nog wel veel meer ideeën!

Kliederen maar!

Dit heb je nodig:

HEMA volkoren biscuits (te koop per 2 rollen)
handje ongezouten cashewnoten
50 gram roomboter, gesmolten
grote plak HEMA extra dark chocolade
enkele eetlepels mascarpone
enkele eetlepels jam of marmelade naar smaak, en/of een banaan

Dit ga je doen:

Voor de fop-bitterballen
7 biscuits fijn verkruimelen.
Dit kan natuurlijk in een keukenmachine, maar het is leuker om ze bijvoorbeeld in een beslagkom fijn te stampen. Of je legt ze tussen twee schone theedoeken en rolt er met de deegroller overheen.

Rooster een handje vol ongezouten cashewnoten in een droge koekenpan. Ze zijn goed als je de notengeur gaat ruiken. Laat ze afkoelen.
Maal of stamp de noten ook fijn.

Doe alle kruimels in een beslagkom en voeg 50 gram gesmolten roomboter toe.
Vermeng dit goed en voeg eventueel een beetje water toe, om alles flink te laten plakken.

Rol van het 'deeg' balletjes in je handen, ter grootte van bitterballen.

Rasp nu een deel van de plak chocolade fijn.
Rol hier de balletjes doorheen.
Laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.

Voor het serveren haal je je bitterballen uit de koelkast en steek je een prikkertje in elke bal.

Foppen maar!


















Dit ga je doen:


Voor de choco-prinsesjes
Maak een mengseltje van mascarpone met jam of marmelade. Kies de smaak die jij het lekkerst vindt!
Je kunt ook kiezen voor een paar geprakte plakjes banaan door de mascarpone.
Maar... maak het mengsel niet te dun!

Besmeer een aantal biscuitjes aan de vlakke kant  met je vulling en plak er een tweede biscuitje met de vlakke kant tegenaan.
Druk ze zachtjes aan en strijk met een mes de buitenrand glad.

Hak een deel van de reep chocolade in stukken en smelt deze zachtjes in een pannetje.

Leg het rooster uit de oven op het aanrecht, desnoods met een bakpapiertje er onder, om de druppels van de chocolade op te vangen.

Dip nu de dubbele biscuits in de chocolade. Dit gaat het fijnst als je het pannetje een beetje scheef houdt, maar je kunt er ook chocolade overheen lepelen met een pollepel.

Schud ze een beetje uit boven de pan en zet ze dan voorzichtig in het rekje van de oven of een taartrekje. Laat de chocolade even drogen.

Smullen maar!













Geen opmerkingen:

Een reactie posten