zondag 29 maart 2015

Risotto


1 risotto, 2 risotti.....


In de "bijbel" voor de keuken, Over eten & koken, beschrijft Harold McGee heel mooi wat een risotto een risotto maakt:

Risotto wordt gemaakt van middeldikke, maar tamelijk grote rijstsoorten die bestand zijn tegen de unieke manier van klaarmaken, waarbij zetmeel schurend uit het korreloppervlak wordt gehaald en het kookvocht een romige consistentie geeft.

Dus je neemt een rijst met een mooie ronde korrel, bijvoorbeeld Arborio of Carnaroli, en je bereidt je voor op flink roeren. Als je eenmaal door hebt hoe je een mooie risotto maakt maakt kan je je creativiteit aanboren om mooie combinaties te maken of je kiest voor een traditionele versie als

Risotto alla Milanese

(voor 2 personen)

1 eetlepel boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 kop rijst
1/2 theelepel saffraanpoeder, of 1 theelepel draadjes saffraan
1/2 glas droge witte wijn
1/2 liter bouillon
4 eetlepels geraspte Parmezaan

* Smelt de boter in een pan met dikke bodem en laat de ui hierin tot glazig smoren
* Doe de rijst erbij en laat deze ook wat glazig worden, blijf goed roeren
* Voeg de saffraan toe, roer om
* Blus af met de witte wijn en roer goed
* Als de wijn is opgenomen voeg je een pollepel bouillon toe en blijft dan roeren tot het vocht bijna weg is
* Herhaal dit tot de bouillon op is en controleer dan of de rijst gaar, maar nog beetgaar is (totaal ongeveer 20 minuten)
* Roer de geraspte kaas door de risotto en dien op!


De volgende combinatie is een Keukenzustercreatie, vooral met wat gedroogd eekhoornjesbrood (funghi porcini) heel erg lekker:

Risotto ai funghi e formaggi

(voor 2 personen)


2 eetlepels boter
1 kop rijst
2 koppen paddestoelen (eventueel een combinatie met gewelde porcini secchi, eekhoorntjesbrood)
1 teen knoflook
1/2 glas droge witte wijn
1/2 liter bouillon
50 gram blauwe kaas (bijvoorbeeld Brabantse Blauwe, Cheddar, of Gorgonzola)
2 eetlepels geraspte Parmezaan

* Snijd de paddestoelen in plakjes en bak ze in een koekenpan met 1 eetlepel boter, voeg de knoflook uit de knijper toe; zet dit aan de kant
* Smelt de andere eetlepel boter in een pan met dikke bodem 
* Doe de rijst erbij en laat deze wat glazig worden, roer goed
* Blus af met de witte wijn en roer goed
* Als de wijn is opgenomen voeg je een pollepel bouillon toe en blijft dan roeren tot het vocht bijna weg is
* Herhaal dit tot de bouillon op is en controleer dan of de rijst gaar, maar nog beetgaar is (totaal ongeveer 20 minuten)
* Roer de paddestoelen en de blauwe kaas door de risotto tot de kaas wat smelt
* Schep de risotto in een diep bord en strooi er nog een eetlepel Parmezaan over



Buon Appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten