maandag 18 mei 2015

Vijgen met balsamico en gorgonzola

Feest met vijgen!

Een feestje is natuurlijk leuk, maar spannende hapjes maken die je niet teveel tijd kosten en wel heel veel lof opleveren, dat is niet altijd eenvoudig. Wij hebben een heerlijk party-hapje gemaakt!

Wij hebben dit hapje aan een aantal toevalligheden te danken.
Ten eerste planden we een tijd geleden een hapje van verse vijg met balsamico en prosciutto. Maar... toen we het wilden maken, bleken de vijgen niet van topkwaliteit. Dat bracht ons op het idee om gedroogde vijgen te gebruiken. 

stap 1. 
Je eet vast wel eens een gedroogde vijg, zo'n plat schijfje? Weet je dat je die weer in de oorspronkelijke vorm van de vijg terug kunt frommelen? Maak daarna een klein sneetje in de onderkant. Zet de vijgen in een afsluitbaar schaaltje en giet er een flinke laag balsamico-azijn in. Dit hoeft niet de duurste soort te zijn en anders vul je het wat aan met water.
Laat ze het liefst een hele nacht (en dag) marineren. Hoe langer, hoe beter.

Daarna rolden wij ze toen in een plakje heerlijke prosciutto. 
Maar... de laatste keer bleken we niet voldoende ham te hebben. We hadden het ergens anders voor gebruikt. Lekker dan!
Wat we wel nog hadden, was een mooi stukje gorgonzola dolce, een zachte variant van de klassieke soort. Dus...

stap 2.
Haal de gemarineerde vijgen uit het bakje, zet ze op een keukenpapiertje en geef ze aan een zijkant ook nog een sneetje. Daar stop je dan een klein maar fijn stukje gorgonzola, of wat jij in huis hebt of lekker vindt, in. 
Prikker er in en smullen maar!

Zo zie je, je kunt plannen wat je wilt, maar soms moet het zoals het gaat!

Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten