dinsdag 26 mei 2015

Salsa verde, maar dan anders

Groene mayonaise







In Italiƫ maken de mama's een groene saus met veel verse groene kruiden, kappertjes, ansjovis en een mooie olijfolie. Heel lekker bij een stukje vis, of gewoon om je brood in te dopen.

Als je in Nederland na het maken van merengues eidooiers over hebt, maak je er in een wip mayonaise van. Ons bint zuunig, toch?

Een combinatie van die twee levert je een prachtige groene saus op, die het goed doet bij bijvoorbeeld een salade met botersla, gegrilde pastinaak en radijs.

Wees niet bang voor het maken van je eigen mayonaise! Het is gewoon een kwestie van goed mixen. En mocht het mislukken doordat je de olie te snel bij het losgeroerde ei doet, dan begin je gewoon met een nieuwe eidooier en kan je de geschifte mayo opnieuw toevoegen.


Benodigdheden:
- een handmixer of keukenmachine met garde
- 1 of 2 eidooiers
- 1 eetlepel mosterd
- 250 ml (of meer) neutrale olie, bijvoorbeeld rijstolie

- 1 of 2 eetlepels citroensap (naar smaak)

- peper

en voor het groen:
- een bos platte peterselie
- 2 eetlepels kappertjes
- evt. een ansjovisje

Werkwijze:
- roer de eidooier(s) met de mosterd goed los
- terwijl je blijft roeren voeg je een heel dun straaltje olie bij het ei en mix dit heel goed!
- herhaal dit nog 2 of 3 keer en controleer of het mengsel wat dikker wordt
- voeg dan geleidelijk alle olie toe terwijl je blijft mixen
- doe het citroensap erbij en proef of de smaak je bevalt

Nu het groen:
- hak de peterselie, de kappertjes en de ansjovis fijn en roer deze door de mayo
- proef of je er nog wat peper bij wilt doen, of misschien een beetje knoflook, gebruik je fantasie!

Laat je ons weten of het de eerste keer gelukt is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten