donderdag 20 april 2017

Kip met sumak en knoflook uit Souq


gevlinderd  kip sumak nadia&merijn souq

Gevlinderde kip, verwend met sumak en knoflook


Je zag mij al aan het werk op onze Facebookpagina. Ik was bij de presentatie van Souq, het nieuwste boek van Nadia Zeroual en Merijn Tol. Je kent ze misschien van tv, onlangs nog in de prachtige serie 'Op zoek naar de granaatappel'.
Nou, die hebben ze gevonden, want veel recepten worden verwend met granaatappelmelasse of pitjes. Heerlijk!

Maar goed, terug naar het boek. Bij de presentatie werden wij, foodbloggers/journalisten, aan het werk gezet. Met recepten uit het boek en ingrediënten door Nadia en Merijn zelf ingekocht of geleverd, gingen we aan de slag in de prachtige keuken van Dille&Kamille in Amsterdam. En dat was leuk. Eigenlijk de perfecte kennismaking met een kookboek: zelf doen!

Nadia en Merijn hebben veel verteld over hun receptuur en wat bepaalde ingrediënten toevoegen. Zo gebruikte ik weleens sumak, maar nooit eetlepels vol om een kip mee in te wrijven. Jij?
In het boek vertellen ze ook veel over de gebruikte ingrediënten. En wat dat met je gerecht doet.

Uiteindelijk kookten wij met z'n twaalven een tafel vol mezze en hebben dus al veel gerechtjes kunnen proeven.

Thuisgekomen heb ik direct een mooi geel kippetje gekocht bij onze Marokkaanse slager, die dan altijd het grapje maakt: "Wil je die lekkere saffraankip?"

Heb je nog niet eerder kennis gemaakt met sumak? Dit is een poeder gemaakt van het gemalen besje van de sumakplant. Het heeft een friszure bloemige smaak. Je kunt het als peper gebruiken, maar dan om een frisse touch aan gerechten te geven. Klassiek gebruikt in de Midden-Oosterse fattoush-salade, maar ook over eitjes, zuivel, kip, groente, eigenlijk alles wat een friszure kick kan gebruiken. Vergelijk sumak met citroensap en je weet hoe veelzijdig je het kunt gebruiken.

Terug naar de kip.

Dit heb je nodig: 

(als mezze is dit goed voor 8+ personen, als hoofdgerecht voor 4)
1 biologische kip van ca. 1.3 kg.
4 tenen knoflook
3 eetlepels sumak
80 ml. olijfolie
peper en zout

Dit ga je doen:

Knip de kip aan de rugkant open, snijd de ruggenwervel eruit (bewaar om soep van te trekken bijvoorbeeld) en druk de vogel plat (Dit heet ook wel vlinderen. Er is vast een youtube filmpje over te vinden).
Pel en pers de knoflooktenen en meng ze met de olijfolie en de sumak. Wrijf de platgeslagen kip rondom in met dit mengsel en masseer de kip hier lekker even mee. Echt, dit is therapeutisch goed voor de kip en voor jou ;-)
Bestrooi rondom royaal met peper en zout.

Je kunt de kip nog met 2 spiesen kruiselings spalken, maar als hij goed plat ligt, en je bereidt het in de oven, dan is mijn ervaring dat hij wel blijft liggen. Ga je met de bbq aan de slag, dan moet je dit wel doen, omdat je het kippetje moet keren.
Gril de kip ca. 40 minuten onder de hete ovengrill, tot goudbruin en gaar.

In het boek staat ook een sausje met tamarinde, granaatappelmelasse en walnoten wat hier heel goed bij past...


Souq., mezze, Nadia&Merijn

Het prachtig boek Souq, tafels vol mezze is, behalve bij de boekhandel, ook direct bij Uitgeverij Fontaine te bestellen.

Wil je de kruiden en granaatappelmelasse kopen die Nadia en Merijn zelf gebruiken? Dat kan hier.
BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten