woensdag 5 juli 2017

Kabeljauw met peterselie, citroen en knoflook


Kabeljauw met persillade


Wij ontvingen weer een heerlijk kookboek: Hét Visboek van delicious.: 100 recepten met vis, schaal en schelpdieren en voor visbouillon, sauzen en bijgerechten. Yam!

Als je wel eens een delicious. kookboek of tijdschrift in handen hebt gehad, dan weet je dat de recepten smakelijk zijn, maakbaar zijn en dat dit te zien is aan de heldere fotografie. Ook dit is weer zo'n fijn boek, waarin ook de makkelijkere recepten voor beginnende visgerechtmakers niet vergeten zijn.

Wij geven je een voorproefje voor zo'n eenvoudig gerecht, wat ook weer prima past in onze serie: Lekker dagje! Bereiding + oventijd = nog geen half uurtje!

We kozen dit gerecht, omdat het gemaakt kan worden door 'beginners', maar een uitdaging kent voor de gevorderden onder jullie, want in het boek gaat dit recept verder. Namelijk met zwarte pasta met inktvisinkt. Dat laten we hier dus achterwege, maar leef je uit!

Allereerst: persillade? Geen gremolata?
Persillade en gremolata liggen eigenlijk heel dicht tegen elkaar aan. Het gaat allemaal over het gouden trio peterselie, knoflook en citroen (hier maak je werkelijk alles lekker mee!). Persillade is het mengsel van peterselie met knoflook, in dit geval aangevuld met panko (Japans grof broodkruim), de rasp van citroenschil en olijfolie. Die toevoeging van de citroenschil maakt dit mengsel eigenlijk een gremolata. Dat is dan gelijk ook het grootste verschil: citroen!

Maar goed, alle lekkernijen op een stokje: Hier gaan we!

Wat heb je nodig?

800 gram kabeljauwfilet zonder vel*
1/2 bosje bladpeterselie
1 teen knoflook
100 gram panko
1 (bio) citroen, schil geraspt, in partjes
6 el. olijfolie

Wat ga je doen?

Snijd voor de persillade de peterselie en knoflook heel fijn en meng met de panko. Voeg citroenrasp en 4 el. olie toe en meng goed.

Verwarm de ovenvoor op 170 graden.
Verdeel de kabeljauw eventueel in 4 gelijke stukken** en bestrooi met zout en peper.

Verhit 2el. olie in een grote koekenpan en bak de stukken kabeljauw in een paar minuten rondom bruin.

Neem uit de pan en leg op keukenpapier. Bedek de vis met persillade en leg op een bakplaat in de oven. Gaar de vis nog 5 - 6 minuten **
Serveer de vis met partjes citroen en bestrooi met versgemalen peper.

Je kunt de vis natuurlijk met pasta eten, maar ook een fijne salade, gebakken aardappeltjes of,  zoals op de foto, een stoofje van courgette en venkel,  zijn heerlijke bijgerechten.

*Alternatieven:
Je kunt ook voor koolvis of heilbot, zeewolf of zeeduivel kiezen.

** Wij lieten de vis aan 1 stuk en telden hiervoor nog 4 minuten bij de oventijd op; daarbij zetten wij de vis met (de hiervoor geschikte) koekenpan en al in de oven. Dan heb je geen overdracht en dus ook geen kans op breken.
ISBN

978 90 5956 739 9
Fontaine Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten