zondag 9 juli 2017

Rode pesto



Umami!

Al eens van umami gehoord?
In deze rode pesto vind je die volop!

Umami is de "vijfde smaak" naast zoet, zuur, bitter en zout. Het is van oorsprong een Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Je tong kan de aminozuren die in bepaalde ingrediënten zit opvangen en dat maakt dat je gerechten met umami heel lekker vindt.

Dit is een mengseltje met uiteenlopende doeleinden. Je kan het -zoals hier op de foto- gewoon op een mooi stukje brood smeren. Maar wanneer je een kalkoen- of kipfiletje hiermee insmeert voor je dit bakt is het ook geweldig. Of probeer het eens op een ovenschoteltje met vis!

Nadat je de pesto hebt gemaakt kan je die makkelijk in de koelkast bewaren. Dus maak ruim!

Wat ga je doen?
Stop de volgende ingrediënten in je hakmolen of gebruik je staafmixer:
- zongedroogde tomaten in stukjes
- pijnboompitjes (of cashews of zonnebloempitten)
- knoflook
- Parmezaan en/of oude schapenkaas in kleine stukjes
- wat chilivlokken, gedroogd
- olijfolie
Zoek met de hoeveelheid olijfolie even naar de juiste verhoudingen tot er een smeuïge massa ontstaat in je hakmolen.

Buon appetito! (want het is wel een beetje Italiaans)

1 opmerking: