maandag 4 juni 2018

Tosti time!


de proefplank op de markt

Tosti's met witlof en blauwe kaas

Het is hip. Het is trendy. Het is de goede oude tosti. 
Terug van weggeweest? 
Wij denken dat de tosti nooit echt is verdwenen, maar juist nu weer populair is geworden door de tegenwoordige tijd: geen voedselverspilling, gespecialiseerde restaurantjes en, last but not least: het was, is en blijft lekker makkelijk!

En... je kunt er alle kanten mee op! Veel meer dan je denkt.
Wij kregen 'Het Ultieme Tostiboek' van Jasper Kool. En hij geeft daarin bijna eindeloze variaties (meer dan 100 tostirecepten!) op de klassieke tosti. Hartige, zoete, pittige, je kunt het zo gek niet bedenken. 
Wat dacht je van een tosti ansjovis en mozzarella, of een tosti Chinese pulled chicken, of eentje met zuurkool en rookworst? Zomaar een paar voorbeelden.
Het inspireerde ons zelfs om er ook nog eentje te bedenken: tosti met witlof en blauwe kaas. 
En we gingen er mee de markt op. Niet figuurlijk, maar letterlijk. 

Wij, de Keukenzusters, staan ongeveer 1 x per maand bij de groentekraam op de markt van IJburg in Amsterdam. Daar laten we mensen proeven wat je met verse producten kunt maken. Meestal maken we soep, maar nu, door de lancering van dit boek, kozen we voor tosti's. 

Hierdoor deed op de markt niet alleen de groenteman mee, maar ook de kaasboer en de bakker. Daar vroegen we trouwens een week eerder om voor ons die zaterdag een paar broden mee te nemen van een dag oud. Dat zorgt er voor dat je tosti wat luchtiger blijft dan wanneer je vers brood gebruikt.

We maakten er een aantal met fruit, zoals de vrij klassieke variant kaas met verse ananas en eentje met aardbeien en witte chocolade en een hartige met witlof met blauwschimmelkaas. 

Nog even dit: In het boek zegt Jasper dat de boterhammen niet aan de buitenkant ingesmeerd hoeven worden met boter: dat is de eenvoud van de tosti.
Dat is technisch gezien natuurlijk correct en mogelijk, maar... wij vinden de tosti toch een stuk lekkerder met wat roomboter aan de buitenkant. En dat geeft ook een mooi bruin en knapperig resultaat. 
Doe vooral wat jij wilt en experimenteer lekker!
Dan nog een tip: snijd de tosti diagonaal door met een gekarteld broodmes. Zo'n mes snijdt het mooist en dat diagonale geeft een mooie lange zijde om het beleg te bewonderen.

Tosti ananas (uit het boek van Jasper Kool)
Deze klassieker kun je met of zonder ham maken.  en kies lekkere belegen kaas. 
En wij gebruikten de verse ananas van de groenteman.
Jasper adviseert om een chilisaus te maken om in te dopen. 

Tosti witte chocolade met aardbei (uit het boek van Jasper Kool)
Beleg een snee witbrood met 3 grote aardbeien, in plakjes.
Bestrooi met witte chocolade (gehakt) en met wat gehakte ongezouten pistachenootjes.
Leg er nog een snee witbrood op en grill de tosti ca. 5 minuten totdat de chocolade gesmolten is.

Tosti witlof met blauwe kaas (uit het brein van Keukenzuster Marjan)
Besmeer een boterham met fijne blauwschimmelkaas.
Beleg met 3 blaadjes rauwe witlof of roodlof.
Strooi er eventueel wat zonnebloempitjes over.

Experimenteer er op los en eet smakelijk!


ISBN 9789048840182
Uitgeverij Carrera Culinair

Geen opmerkingen:

Een reactie posten