donderdag 6 maart 2014

Citroengebak

citroengebak met kokos van de Keukenzusters

Citroenblokjes met kokos


Citroen gebruik ik echt het hele jaar door. Of limoen.
Als het maar een 'zuurtje' is.
In dressings, in een curry, over de sperzieboontjes.

In de zomer stop ik wel eens een paar hele limoenen in een kan water.
Deze zet ik in de koelkast en als we buiten gaan zitten, gaat 'ie mee. Staat leuk, smaakt heerlijk.
En daarna kun je ze nog voor van alles gebruiken.

Maar bakken met citrusfruit vind ik echt het allerlekkerst!
Neem deze blokjes. Die je natuurlijk ook als reepjes kunt eten. Of als puntjes. Ik maakte deze in een brownie-vorm, maar een springvorm van 20 cm. doorsnee kan natuurlijk ook.

Het baksel bestaat uit twee receptjes, maar is eenvoudig te maken.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
130 gr  bloem
100 gr  suiker
1/2 tl    zout
100 gr  geraspte kokos (in droge koekenpan geroosterd en afgekoeld)
160 gr  koude boter, in kleine blokjes gesneden

Voor de toplaag:
250 gr suiker
4         eieren
2 a 3   citroenen (rasp van 2 of 3 stuks en 120 ml. sap)
2 tl      bloem
1 tl      bakpoeder
1/8 tl   zout (= het bekende snufje)

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 180 graden of gasstand 4.
Beboter je vorm (zie boven) en bekleed met bakpapier.
Doe de bloem, suiker, zout en de kokos (geroosterd heeft deze een nog mooiere smaak!) in je keukenmachine en pulseer alles even door elkaar.
Voeg de boterblokjes toe en pulseer of mix net zo lang totdat de mix op fijn meel lijkt en aan elkaar gaat klonteren.
Breng dit deeg over in je bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
Bak dit 25 minuten op 180 graden.

Nu dat in de oven staat, maak je de toplaag.
Meng op een lage stand, in een schone mengkom van je keukenmachine of mixer, de suiker, eieren, citroenschil en citroensap, bloem, bakpoeder en de snuf zout. De ingrediƫnten moeten goed vermengd zijn en glad mengsel vormen.

Haal na 25 minuten de vorm even uit de oven (doe 'm gelijk weer dicht!) en giet het topmengsel over de hete bodem. Zet 'm gelijk weer terug in de oven en bak nog eens 25 tot 30 minuten, ofwel tot de toplaag gestold is. (De blokjes op de foto waren heerlijk, maar hebben iets te lang in de oven gestaan. Ze hoeven niet te bruinen.)

Haal de vorm uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Voor het serveren kun je 'm dan nog met poedersuiker bestrooien, maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zit suiker genoeg in.
Het is sowieso nogal 'rijk' gebak. Dus snijd in verkleinwoordjes: vierkantjes, reepjes of puntjes.



2 opmerkingen:

  1. Dit ga ik binnenkort eens proberen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, Berta! Het is echt de moeite waard. Plaats je hier een foto van het resultaat?

      Verwijderen