zondag 23 maart 2014

Kruimelvlaai

keukenzusters recept kruimelvlaai

Rijke kruimelvlaai met banketbakkersroom

Misschien zag je het al op onze Facebookpagina. We brachten Erik, de man die ons prachtige logo maakte, een kruimelvlaai.
Niet voor kruimelwerk. Dat is wel duidelijk.
Wat worden wij vrolijk van het mooie culinaire Keukenzuster tegeltableau!

Zo'n mooi logo geven we natuurlijk niet weg, maar je kunt wel de kruimelvlaai namaken.

Wat heb je nodig:

Voor de bodem en kruimels:
250 ongezouten roomboter op kamertemperatuur
500 gram bloem
150 gram kristalsuiker
 50 gram lichte basterdsuiker
  1 ei
  1 zakje vanillesuiker
  1 tl. bakpoeder
  1 citroen
     snuf zout
     kaneelpoeder
vlaaivorm van ca. 26 cm.

Voor de banketbakkersroom:
   1 vanillestokje
500 ml. melk
150 gram suiker
4 eierdooiers (bewaar de eiwitten voor meringues of macarons)
2 el. bloem

Wat ga je doen:

Banketbakkersoom
Halveer het vanillestokje en de lengte en schraap het merg er met de botte kant van een mesje uit.
Breng de melk met de vanille en de helft van de suiker aan de kook.
Roer de eierdooiers met de rest van de suiker tot een mooi licht mengsel en roer de 2 el. bloem er door.
Meng eerst een scheutje warme melk door het eiermengsel en schenk dit dan weer terug in de pan. (Als je het eiermengsel gelijk bij de kokende melk giet, krijg je een raar soort roerei.)
Roer goed door.
Breng de banketbakkersroom, want dat is het nu, aan de kook (er gaan zich blopjes vertonen) en laat op laag vuur ongeveer 3 minuten garen. Dit doe je vooral om de bloem gaar te krijgen. 
Uitzetten.
Laat de banketbakkersroom afkoelen. Je kunt een stukje huishoudfolie op het mengsel leggen, zodat zich geen vel gaat vormen.

Bodem en kruimels
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet de taartvorm in met boter.
Doe de boter in een kom en mix tot een glad, zacht mengsel.
Voeg de kristalsuiker, basterdsuiker, vanillesuiker, het ei en een snufje zout toe. Meng met de mixer tot glad mengsel.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix dit met je handen of twee vorken tot een kruimige massa.
Schep de helft hiervan in de taartvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel, of met je handen. Ook de randen bekleden.
Schep de afgekoelde banketbakkersroom over de bodem.
Strooi over de andere helft kruimels een snuf kaneel en verdeel het deeg over de taart, zodat de room goed bedekt wordt.
Knijp naar smaak wat citroensap over het geheel.
Bak de vlaai in ca. 70 minuten goudbruin en gaar.

Laat de vlaai volledig afkoelen.

Nodig de buren uit en smul!




1 opmerking: