Vichyssoise
Het is tweede Paasdag. Heb je nog (gekookte) eieren over? Een paar preien in de groentela? Wat piepers in de kast? In een handomdraai is deze Vichyssoise dé ultieme fluweelzachte entree voor het diner van vanavond.
In Frankrijk wordt deze klassieke soep koud gegeten. Dat vind ik meer iets voor midden in de zomer.
(voor 2 liter soep)
250 gram geschilde aardappels in blokjes
250 gram prei in ringen (ook het malse groen)
2 liter water
2 theelepels zout
Doe de ingrediënten in een soeppan en kook ze 40 minuten zachtjes met het deksel schuin op de pan.
Pureer de wat afgekoelde soep met een staafmixer. Voeg flink gemalen peper toe en proef of er nog zout bij moet. Tot zover kan je deze soep ook ruim van te voren maken.
Kook de eieren (één per persoon) zacht, laat ze schrikken en pel ze. Als je de soep niet koud eet leg dan de gekookte eieren in een kom warm (dus niet heet) water.
Vlak voor het opdienen zet je de pan soep weer op het vuur. Als de soep heet is draai je het vuur uit en roer je er 3 eetlepels slagroom door. Je kan de slagroom vervangen door 1 eetlepel zachte boter of kookroom.
Leg in elk bord een ei en schep de soep erover. Besprenkel met een paar druppels olijfolie.
Je zou als garnituur natuurlijk ook wat flinterdunne ringetjes prei of fijngehakte bieslook kunnen gebruiken. Ach, of wat croutons of krokant gefruite uitjes.... Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten