maandag 14 april 2014

Terrine

Terrine van gans met gewelde pruimen


Mijn vriezer moest leeg. Lag vol met keurig gevacumeerde zakjes ganzenborst, ganzenlevertjes en ganzenboutjes. Tsja, dat krijg je als je met een club vrienden en collega's les krijgt in het uitbenen van wilde ganzen.

Dat zo'n gebeurtenis impact heeft op Amsterdamse buren kan je lezen in de interessante foodblog Beginspiration van de benedenbuurvrouw: Op bezoek bij de buurvrouw.

Die terrine van de ganzenlevertjes stond al een flinke tijd op mijn wensenlijstje, dus hoog tijd de vorm onder uit de kast tevoorschijn te halen.
Dit is een recept voor een terrine van ongeveer anderhalve liter. Bij elkaar een flinke hoeveelheid vlees. Je hebt er echt een Magimix of gehaktmolen voor nodig, maar is een geweldige uitdaging en niet moeilijk! 


Dag 1

Leg 150 gram ontpitte pruimen in 100 ml brandy (cognac of een restje rode wijn kan ook) met de geraspte schil van een sinaasappel en het sap. Bewaar het afgesloten in de koelkast.



Dag 2

In de magimix met het grote mes doe je de volgende ingrediƫnten:

- 600 gram ganzenvlees (borst, ontbeende pootjes) in stukjes
- 250 gram kalfsvlees in blokjes
- 250 gram buikspek in stukjes
Maal dit samen tot gehakt.


Je laat dit in de magimix zitten en voegt toe:
- het vocht van de gezeefde pruimen
- 1 ei
- 1 eetlepel fijngehakte dragon
- 1 flinke theelepel chili of cayennepeper
- 1 afgestreken eetlepel zout
Meng alles goed door elkaar met de magimix.

Stort het gehaktmengsel in een grote kom. 
Snijd 150 gram ganzenlevertjes in stukjes en roer dit door het gehaktmengsel. 
Nu is het tijd de oven voor te verwarmen op 170 graden.

Bekleed de terrinevorm met 200 gram ontbijtspek, laat de spekreepjes over de rand hangen om later de bovenkant mee dicht te maken. Vul de vorm met een laag van het gehaktmengsel, leg er een laag pruimen op, weer een laag gehakt en nog eens een laag pruimen, eindig met een laag gehakt. 
Vouw de spekjes over de bovenkant en doe de deksel erop.
Zet de terrine in een braadslee met een flinke bodem water. Laat zo'n 3 uur in de oven garen (kerntemperatuur moet zo'n 75 graden zijn). Overtollig vet kan je afgieten.

Nu niet gelijk aanvallen, maar de terrine laten afkoelen en minstens een etmaal laten doortrekken voor je hem aansnijdt! Bewaar in de koelkast.


Dag 3 of 4 of 5

Het is het wachten waard! Smakelijk!




1 opmerking:

  1. ik had het voorrecht een stukje van deze terrine te mogen proeven. Heerlijk ! Die leversmaak samen met de Brandy- pruimen ... MMM klasse,
    groetjes Jomara

    BeantwoordenVerwijderen