zondag 14 september 2014

Pasta Bolognese


Speciaal voor studenten!


De kinderen van broer en zus vliegen uit, gaan op kamers in een studentenstad. En omdat tante niet tegen potjes kan volgt hier het recept voor de lekkerste rode saus met wat studentikoze tips. Ook als je boven de 50 bent en alleen nog maar "het leven" bestudeert kan je er van smullen.


Boodschappen voor 8 studenten, of voor 4x2 studenten (2 porties gelijk eten en 3x2 porties invriezen), of 2x4 studenten (4 porties gelijk eten en 4 porties invriezen) of voor 4 studenten met een enorme trek!

Koop niet:
- kant-en-klare pastasaus uit een potje

Koop wel:
- wat gerookt spek (een stukje, wat plakjes, maakt niet uit)
- 500 gram gehakt (kom op, half-om-half of rundergehakt van een eerlijke slager of biologisch, anders koop je gewoon vulmiddel en water)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 winterwortels of 8 bospeen
- 1 kleine bleekselderij
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 2 blikjes puree
- 1 zakje oregano
- een stukje parmezaan (let op, Grana Padano is goedkoper dan de Reggiano!)
en natuurlijk 
- pasta: spaghetti, linguine, penne, fusilli, fettuccine, rigatoni, wat jij wilt!
(ga uit van ongeveer 80 gram droge pasta per persoon, dus dan heb je voor 8 personen totaal 3 pakken van 250 gram nodig)

Kosten: ongeveer 20 euries voor 8 maaltijden, dus dat is 2, 50 per portie!

De saus:
- Bak de kleingesneden stukjes spek (eventueel met een lepel olie of wat boter) zachtjes uit in een braadpan
- Doe het gehakt erbij en roer het met een houten lepel los, doe er wat peper en zout bij
- Snij de ui en knoflook ondertussen fijn en doe dit bij het vlees als dat een beetje gebruind is
- Snij de wortel en bleekselderij in kleine blokjes (brunoise, heet dat in vaktermen) en voeg dit ook toe
- Schep alles een paar keer goed om en doe er dan de inhoud van de blikjes tomatenblokjes en puree bij
- Roer de oregano erdoor
- Doe het deksel op de pan en laat dit zachtjes sudderen, je kan de pan zo rustig een uur laten staan, wordt alleen maar lekkerder
- Controleer wel af en toe of de saus vochtig genoeg is, doe er eventueel wat water bij of (mocht je een fles open hebben) een scheut goedkope wijn
- Proef of je er genoeg peper en zout bij hebt gedaan

De pasta:
- Kook de juiste hoeveelheid voor het aantal personen volgens aanwijzingen op het pak al dente
- Stort de pasta in een vergiet

Opdienen:
- Schep de pasta in een diep bord
- Doe er een soeplepel saus overheen
- Rasp er wat Parmezaanse kaas over

Invriezen:
- Saus die over is laat je afkoelen en doe je dan in porties in diepvries-zakjes, die nemen weinig ruimte in vooral als je een koelkast met een klein vriesvakje hebt
- Opwarmen kan in een pannetje of in de magnetron, haal de saus dan wel uit het zakje!

1 opmerking:

  1. Ik stuur dit door aan Rahima! Dit recept zal vast in de smaak vallen bij de HHS studenten.

    BeantwoordenVerwijderen