dinsdag 21 oktober 2014

Hartige broodjes bakken



Lekker knapperig brood 

Niets zo fijn als lekker kneden om daarna beloond te worden met de heerlijke geur van vers brood.
Toegegeven, het is even een werkje, maar dan heb je ook wat.

Nog niet zo lang geleden dacht ik erover een broodbakmachine aan te schaffen.
Maar omdat ik niet zeker wist of dat iets voor mij zou zijn, besloot ik er eerst eentje te lenen.
Ik vermoedde dat er in heel veel huishoudens wel zo'n bakmachine op zolder, in de kelder, schuur of ongebruikt in een keukenkastje zou staan, dus vroeg ik op Facebook om een leenexemplaar.
Die had ik binnen de kortste keren.

En... het werd geen succes. Wij werden geen vriendjes.
Met regelmatig hoor ik jubelende verhalen van mensen die dagelijks ontbijten met warm versgebakken brood uit de broodbakmachine.
Heel fijn, maar tussen mij en de machine boterde het dus niet zo.
Allereerst hoef je natuurlijk niet zelf te kneden.
Dat scheelt tijd, maar ik vind het zo'n fijn werkje...
Maar wat ik ook echt een tegenvaller vond, is dat Gat. De deeghaak zit als een indringer in je gebakken broodje en laat bij verwijderen een lelijke wond achter.
Daar had ik nooit bij stilgestaan en vond het ook niet fijn.

Kortom, de machine is weer bij zijn rechtmatige eigenaar.
En ik? Ik bak dan wel niet dagelijks brood, maar als ik het doe geniet ik van het kneden en ook van het vormen en van het kijken door het ovenraampje.

Zo ook met deze heerlijke broodjes. Ze zijn, als je ze direct eet, lekker knapperig en je kunt ze vullen met allerlei heerlijks. Ook als 'dipbroodjes' zijn ze heel fijn, bijvoorbeeld met tapenades of humus, of bij de soep.
Als je ze pas later gaat eten, piep je ze het beste nog even op, want dan zijn ze het knapperige kwijt.

Met dit recept kun je 2 grotere broden maken, van zo'n 25 cm. doorsnee, maar dus ook 6 kleinere. Misschien leuker als je met meerdere personen bent.

Dit heb je nodig:

450 gram bloem (gezeefd)
240 ml. lauw water
2 el. olijfolie
1 tl. zout
1 tl. suiker
7 gram instantgist (1 zakje)
1 eierdooier (loskloppen met 2 tl. water)

optioneel:
maanzaad, sesamzaad, verse tijm of rozemarijn of iets anders waarmee je zo'n knapperige broodje kunt verwennen.

Dit ga je doen:

Voeg aan de gezeefde bloem de gist, suiker, olijfolie en het lauwe water toe.
Meng en kneed dit 5 minuten.
Nu mag het zout erbij. Kneed dit nog een paar minuten goed door, totdat het deeg lekker soepel aanvoelt.
Maak er een bal van en leg deze in een kom die je licht met olie hebt ingesmeerd. Rol de bal er even in rond, zodat de olie ook rondom zit.

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uurtje rijzen.

Kneed het deeg hierna nog een keertje door.
Verdeel het dan in 2 of 6 stukken en rol er cirkels van. Bij 2 stukken worden deze cirkels ca. 25 cm. en bij 6 stukjes ongeveer 10 cm.

Leg de deegcirkels op met bakpapier bekleedde bakplaten en bedek ze weer met folie. Laat ze nog een half uur narijzen.

Verwarm de oven intussen voor op 230 graden.

Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en trek het wat uit. Het krijgt hierdoor ook een wat rustieke vorm.
Bestrijk ze met het losgeklopte eigeel en versier ze met de zaden en/of kruiden naar keuze.

Bak de broden 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn. De kleintjes niet langer dan 10 minuten.

Geniet!





1 opmerking: