dinsdag 23 december 2014

Ricottataart

Romig dessert om steeds anders te versieren


Het zijn hectische tijden, zo vlak voor de feestdagen.
Of je je er nu wel of niet door mee laat slepen, het voelt al snel druk.
Wat mij dan ook wel overkomt, is dat ik zo bezig ben met het voorbereiden van de diverse etentjes, dat ik bijna vergeet dat we op de 'gewone' dagen daarvoor ook nog moeten eten...
Herken je dat?

Vandaag geef ik je een heerijk 'troostrijk' recept. Een fijn toetje voor een tevreden gevoel. En toch niet te zwaar.
Het kan na elk leuk etentje en dus ook met Kerst.
Dus mocht je nog inspiratie kunnen gebruiken: voilà!

Dit heb je nodig: (voor 8 personen)

1 citroen
4 eieren
100 gram suiker
100 gram krenten
500 gram ricotta (2 bakjes van 250 gram dus)
80 gram pijnboompitten
25 ml. port of marsala
wat boter om de vorm mee in te vetten

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Doe de krenten (rozijnen zijn ook goed hoor) met de port of marsala in een pannetje en breng het aan de kook. Haal het van het vuur af en laat afkoelen.

Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitjes ca. 3 minuten, totdat ze gaan geuren en kleuren. Blijf er wel bij, want ze verbranden snel.

Rasp de schil van de schoongeboende of bio-citroen.
Vet de springvorm in met wat boter en bekleed deze met bakpapier.

Pak een grote kom en meng daarin de eieren met de suiker tot een mooie dikke 
crème. 
Roer er de citroenrasp doorheen, samen met de ricotta en de pijnboompitten. Voeg dan ook de rozijnen met de drank toe en roer tot alles goed vermengd is.

Schep het mengsel in de met bakpapier beklede springvorm.
Bak de puddingachtige taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en snijd in punten.

Serveer bijvoorbeeld met wat lemon curd en een takje witte druiven. Strooi er poedersuiker over voor een feestelijk effect.
Ben je gek op chocolade? Schaaf dan bijvoorbeeld een paar mooie krullen over elke punt.
Zo kun je deze taart steeds weer anders versieren. Hij verveelt nooit.

Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten