dinsdag 15 september 2015

IJburg serveert lamscurry,

een kruidige stoofpot in een pop-up-restaurant


Afgelopen weekend hebben de Keukenzusters in hun eigen keuken gekookt voor het pop-up-restaurant van IJburg Serveert. Het was een groot succes! Alle tafeltjes waren alle drie avonden bezet en mensen op de wachtlijst kwamen niet meer aan de beurt. Voor iedereen die (nogmaals) wil genieten van de lamscurry volgt hier het recept. Koop je vlees bij Kaddour op IJburg of een andere eerlijke kwaliteitsslager, dan kan er eigenlijk niks mis gaan met dit gerecht!












Wat heb je nodig?
(hoeveelheden zijn voor 6 personen)

- een goede braadpan met een dikke bodem
- een koekenpan
- 1 kg lamsvlees (wij kozen voor lamsbout zonder been) in blokjes
- een scheutje neutrale olie (arachide of rijstolie)
- 3 uien, gehalveerd en vervolgens in dunne reepjes
- 5 cm gemberwortel, geschild en in kleine stukjes
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 groene chilipepers, ontpit en fijngesneden
- 1 blikje gepelde tomaten (of in stukjes)
- 4 eetlepels yoghurt
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierbladeren
- 1/2 theelepel garam massala
- zout naar smaak
- 100 gram amandelschaafsel


en voor het kruidenmengsel*:
- 1/2 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels komijnzaad (of gemalen komijn)
- 2 theelepels korianderzaad (of gemalen koriander)
- 1 theelepel chilipoeder
- 4 kruidnagels
- 3 kardemompeulen

* meng deze kruiden in een oude koffiemolen, een vijzel, een blender of hakmolentje en zet het mengsel klaar.

Werkwijze:
Nu aan de slag met 2 pannen tegelijk!
- Zet de braadpan op met een scheutje olie en bak hierin de uien met de gemberwortel, knoflook en groene pepers
- Bak het lamsvlees in de hete koekenpan met een pietsie olie in kleine porties rondom bruin
- Doe het kruidenmengsel bij de uien en laat deze een paar minuten meebakken om de aroma's los te maken
- Doe het vlees bij de uien, roer goed om en blus alles af met de tomaten en de yoghurt
- Steek het kaneelstokje en de laurierblaadjes in de pan en strooi de garam massala en wat zout erover
- Doe het deksel op de braadpan en laat de curry nu zachtjes ongeveer 2 uur pruttelen
- Kijk na een half uurtje hoe nat de curry is. Te nat? Zet het deksel dan schuin op de pan of laat het geheel zelfs zonder deksel wat indikken

- Strooi vlak voor het opdienen het amandelschaafsel over de curry


Hier gecombineerd met knolselderij-aardappelpuree en wortelsalade met komijn, maar ook lekker met rijst of bulgur en bijvoorbeeld een frisse komkommersalade.
In ieder geval: eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten