donderdag 3 maart 2016

Komkommersalade met sinaasappel en radijsKleur op je bord!


Terwijl Marjan letterlijk Bologna proeft en inspiratie opdoet, ben ik maar even de boeken ingedoken om ook een graantje mee te pikken van de sfeer.

Het boek dat mij op dit moment het meest inspireert is De Klassieke Italiaanse Keuken van Marcella Hazan. Niet alleen de recepten, maar ook het boek is een klassieker en nog niet zo lang geleden  opnieuw uitgegeven in een betaalbare serie waarin bijvoorbeeld ook de Franse en de Indonesische keuken (Bep Vuijk) zijn te vinden.

Kookboekenspecialist Jonah Freud besprak dit boek ook in Mangiare, het fijne culinaire radioprogramma wat om de week op vrijdagavond te beluisteren valt op NTR. Zij vertelde dat Marcella Hazan voor de Italiaanse keuken is geweest wat Julia Child was voor de Franse keuken. Dat zegt nogal wat en dat triggerde ons dan ook om het boek aan te schaffen. Natuurlijk in de heerlijke kookboekenwinkel van Jonah zelf, in de Haarlemmerstraat in Amsterdam.
Zo, dat is veel informatie, die ik over jullie uitstrooi! Maar echt, de moeite waard.

Het eerste dat wij maakten uit dit boek is deze salade. Niet alleen kleurrijk, maar ook verbluffend eenvoudig. Misschien zelfs te knullig voor woorden, maar de simpele combinatie van komkommer, sinaasappel en radijs is onwaarschijnlijk verrassend. En eigenlijk is dit ook gelijk het hele recept.

Iets meer info nodig? Hier komt 'ie:

Dit heb je nodig (voldoende voor 6 personen als bijgerecht, voor 4 personen als lunchgerecht):

1 komkommer
3 handsinaasappels
1 bosje radijs (Marcella adviseert 6 radijsjes, maar je laat de rest toch niet liggen?)
een paar blaadjes verse munt
mooie olijfolie
sap van een halve citroen
zout

Dit ga je doen:

Was de komkommer en snijd deze in dunne plakjes (kaasschaaf of mandoline)
Snijd de schil van de sinaasappel (zie onze tutorial) en snijd deze dan overdwars in mooie dunne plakken. Dit gaat het beste met een goed scherp mes.
Was de rode radijsjes, ontdoe ze van de worteltjes en snijd ook deze in dunne plakjes.

Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap en wat zout.

Leg nu de plakjes komkommer op een mooie schaal, sprenkel hier 1/3 van de dressing over.
Nu de sinaasappelplakken en dressing, dan de radijsjes.
Snijd wat munt fijn en strooi dit over de salade, en giet de rest van de dressing over het geheel.
Met deze manier van dresseren hoef je de salade niet meer om te scheppen en krijg je een mooie compositie. Zit je daar niet op te wachten, dan kun je ook alles tegelijk in de schaal doen en omscheppen. Het maakt voor de smaak niet uit!

Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten