donderdag 25 mei 2017

Pindasoep met boontjes en taugé


Pittige pindasoep met taugé en boontjes

Lekker dagje: Pindasoep met van alles, in een half uurtje


Eindelijk... het wordt mooi weer! En waar veel mensen denken aan BBQ'en, zijn er naar mijn idee net zoveel mensen die daar niet zo om geven. Teveel gedoe, (teveel) vlees, teveel rook... 

Zelf vind ik het heerlijk om op warme dagen ofwel pittiger, ofwel frisser te eten. Frisser als in salades met watermeloen, sinaasappels of ander heerlijk fruit. Of pittiger dus. Zoals in veel warme landen de gewoonte is. En houd je daar wel of niet zo van, dan is dit een recept voor jou! Deze pindasoep kun je zo pittig maken als je zelf wilt. 
Ik heb er een rode peper zonder zaadjes aan toegevoegd, maar daar neem jij dan lekker de vrije hand: rode of groene pepers, met of zonder zaadjes, of vervangen door sambal oelek. 

Eigenlijk is het hele recept er voor om zelf mee te spelen. Heb je nog restjes groente in huis? Dan doe je die er in, in plaats van de boontjes. 
Wil je er wat kokosmelk door? Doen! Verse koriander erover? Doen!

Voor dit recept gebruikte ik als basis zelfgemaakte kippenbouillon. Altijd als wij een hele kip hebben gegeten, kook ik het karkas, botten en aanhangsels, samen met restjes groente uit de groentelade en een ui, tot bouillon. Even zeven en in porties invriezen. Dan heb je bij zo'n recept als dit een fijne basis, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. 
Heb je dit niet, dan kun je voor deze soep ook een bouillon maken van blokjes. Welke smaak je daarvoor kiest, is weer up to you!

Hetzelfde geldt voor de pindakaas die je gebruikt. Met of zonder nootjes? 
Ik gebruikte een potje 'verse pindakaas'. Bij onze supermarkt (Deen) kun je die zelf maken door pinda's te malen in een potje. Meer zit er niet in. Geen toegevoegde suiker of andere onherkenbare zaken.
Wel of geen vlees in de soep? Jij bent de baas.
Hieronder vertel ik je wat ik heb gedaan.

Dit heb je nodig:

2 el neutrale olie 
1 ui, fijngesnipperd
1 rode peper, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
stukje gemberwortel, geraspt
1 1/4 l. bouillon
300 gram kleingesneden kippendijtjes of kipfilet
6 flinke eetlepels pindakaas
300 gram sperziebonen, in kleinere stukjes gesneden
een volle hand taugé 
2 el. ketjap manis
zout en peper 

Eventueel, voor erbij:
bosuitjes
seroendeng
(cassave) kroepoek
(kaas)stokbrood
snack-komkommertjes

Dit ga je doen:

Zet een soeppan met dikke bodem op met wat neutrale olie en bak hierin rustig de ui glazig en zacht. Voeg de rode peper, gember en knoflook toe en bak even mee. 
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Snijd de kip in kleine stukjes en vermeng deze alvast met de pindakaas. (Ziet er niet uit, maar op deze manier hoef je geen klont in de bouillon op te lossen).

Breng intussen in een andere pan of met de waterkoker alvast een liter water aan de kook.

Voeg de kip en de pindakaas toe aan de bouillon en wacht tot het geheel weer aan de kook komt. 
Voeg de kleingesneden boontjes toe en kook alles tot deze laatste beetgaar zijn. 
Breng je soep op smaak met wat ketjap, zout en misschien nog wat versgemalen zwarte peper. Blijf proeven en ga door totdat je tevreden bent.

Doe de taugé in een grote zeef of vergiet en giet er het gekookte water langzaam over, zodat de kiemen lekker knapperig blijven. 

Lepel de soep in een kom en garneer met de taugé en eventueel in kleine ringetjes gesneden bosui. Serveer er seroendeng bij, stokbrood, kleine komkommertjes etc. Leef je uit!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten