zaterdag 12 april 2014

Smashed patatoes

Te leuk om door de kinderen te laten doen!

Mijn hidden pleasure is aardappel.
Misschien ben ik daarmee wel helemaal geen foodie, maar ik ben gek op frietjes en gebakken aardappeltjes. In alle soorten en maten.
Deze variant is dus niet zomaar op m'n pad gekomen, ik heb er een oog voor!

Bij onze allereerste bericht op dit blog had ik het er al over en nu krijg je het recept.

Wat heb je nodig:

Voor 4 personen
1 kg. krieltjes
2 el. olie
een paar draaien grof zeezout

Wat ga je doen:

Verwarm de oven voor op 225 graden C.
Boen de krieltjes schoon (niet schillen!)
Kook ze 8 minuten, of totdat ze gaar, maar wel nog een beetje stevig zijn.
Giet ze af en laat uitdampen tot ze wat droog en niet meer zo heet zijn.

Leg ze een voor een op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed.
Druk nu met de muis van je hand voorzichtig, maar wel stevig, elk krieltje wat platter. Het idee is dat het schilletje de boel een beetje bij elkaar houdt, dus je moet 'm niet helemaal platdrukken.
Het is een leuk en grappig werkje (zie titel!).

Als je ze allemaal gehad hebt, sprenkel je er de olie over en geeft een paar draaien aan de zoutmolen.
Schuif het bakblik in de oven, een beetje boven het midden.
Na ca. 25 minuten zijn ze knapperig en mooi bruin.

Tip: houd altijd op het einde van de oventijd je gerecht in de gaten, want elke oven heeft z'n eigen streken. Misschien is jouw oven wel 'sneller' dan de mijne en zijn je aardappelkoekjes al verbrand na 25 minuten.


1 opmerking:

  1. I'd rather smash the kids myself than having them get anywhere near these...

    Lucky enough to have been treated to these clapped-out spuds by the very author of this post, I can tell you: nothing beats(!) them in taste!

    BeantwoordenVerwijderen