maandag 28 april 2014

Worteltaart

worteltaart



Bijna een kilo weegt 'ie, dit overheerlijke baksel.
Hij is lekker smeuïg, vanwege de olie die je gebruikt.
Niet al te zoet en overheerlijk.
Of had ik dat al gezegd?

Laatst gaven wij deze taart als Paasvariant aan iemand cadeau (ja, het kan gebeuren...), maar eerder maakten we hem in een prachtige bakvorm: de Zeeuwse knop.
Als je een bakker bent, word je er gelijk verliefd op.
Onder het recept staan de gegevens om er meer over te lezen.


Wat heb je nodig:


Voor de taart:
springvorm of bakvorm
beetje boter of olie om de vorm (welke dan ook) mee in te vetten
100 gram rozijnen
4 el. zoete sherry of sinaasappelsap
3 flinke eieren
175 ml zonnebloemolie (of andere neutrale variant)
200 gr lichte basterdsuiker
2 tl. kaneelpoeder
225 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 tl. bakpoeder
1/2 tl. bicarbonaat soda (natriumbicarbonaat)
50 gram geraspte kokos
60 gram walnoten (beetje fijngehakt), plus een paar voor bovenop
200 gram geraspte wortel (hoeft ook niet al te fijn)

Voor de icing:
200 gram magere cream cheese (ik gebruik Philadelphia light)
40 gram poedersuiker
1 tl. vanille-extract

Wat ga je doen:

Verwarm de oven voor op 180°C/fan160°C/gas 4

Vet je bakvorm of springvorm in met wat boter of olie. Wanneer je een springvorm gebruikt, leg dan ook bakpapier op de bodem.

Breng de rozijnen met de sherry of sinaasappelsap aan de kook en laat ze twee minuten zacht pruttelen, totdat ze alle vloeistof hebben opgenomen. Zet apart.

Doe de eieren, de zonnebloemolie en de suiker in een beslagkom en mix 3 minuten met een handmixer, totdat de massa mooi glad wordt.

Zeef het kaneel, de bloem, bakpoeder en bicarbonaat bij het mengsel en meng het, samen met de kokos, walnoten, wortelrasp en de rozijnen.

Dit is het stadium waarin ik altijd denk: 'het ziet er niet uit!', maar echt, het wordt overheerlijk!

Giet het geheel over in je bak of springvorm en bak de taart ongeveer 45 minuten of totdat een satéprikker er weer schoon uitkomt, wanneer je 'm in het midden van de taart hebt geprikt.

Haal de taart uit de oven, laat hem in de vorm flink afkoelen en zet 'm daarna op een rekje om helemaal af te kunnen koelen.

Nu de icing. De witte decoratielaag dus.

Klop hiervoor de cream cheese met de poedersuiker en vanille, totdat het mengsel super zacht en glad is. Proef even en voeg eventueel meer poedersuiker toe als je dat lekkerder vindt.

Smeer de icing over de top en langs de randen van de cake. Dit gaat het eenvoudigst met een spatel of pannekoekenmes.

(Als je een Zeeuwse knop van icing wilt voorzien, dan heb je een kwastje nodig, maar dat blijf je dus wel een beetje zien...).

Versier de taart met de achtergehouden walnoten of met (marsepeinen) worteltjes.


Zeeuwse knop gegevens vind je op http://zeeuwseknop.nl
(Zie ik ineens dat er inmiddels ook een blik met kleine knopjes bij is gekomen... Dat had ik beter niet kunnen zien!)

3 opmerkingen: