woensdag 12 november 2014

Gevuld speculaas

Speculaas met je eigen spijs

Gevuld speculaas of gevulde speculaas? Wat zeg jij eigenlijk?
Niet dat het belangrijk is, want hoe je het ook zegt, het is heerlijk!

Het gekke was alleen dat ik het nog nooit eerder maakte... 
Wel maak ik graag zelf spijs. Bijvoorbeeld om een appeltaartbodem mee te bedekken. Dan lekt het vocht van de appels niet zo snel door en het geeft een heerlijke diepe smaak.

Bijkomend cadeautje van dit speculaasbaksel is dat je huis ontzettend lekker gaat ruiken! 

Dit heb je nodig:

250 gram zelfrijzend bakmeel
1 el. speculaaskruiden
125 gram donkerbruine basterdsuiker
150 gram roomboter
1 mespunt zout
2 el. melk
1 ei (gebruik je fabrieksspijs, dan heb je het eigeel nodig. Ga je zelf spijs* maken, dan heb je het eiwit nodig)
300 gram amandelspijs
25 gram garneeramandelen of amandelschaafsel, naar keuze
1 eigeel om de koek te laten glanzen

Dit ga je doen:

Meng eerst het meel met de kruiden en de suiker en het zout. 
Voeg de boter toe en snijd deze met 2 messen in kleine stukjes, totdat er een kruimelig deeg ontstaat. 
Voeg nu de melk en 1 eigeel toe en kneed het deeg snel tot een samenhangende bal. 
Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Vet de bakvorm in. Ik gebruikte een 16 x 25 cm. maar 20 x 20 kan ook, of een kleine ronde springvorm. 
Verwarm de oven voor op 170 graden C.

Het spijs:
Heb je gekozen voor een pakje spijs: meng hier dan 1 eierdooier door en kneed het er door.
Heb je gekozen voor zelf maken, dan lees je het recept hiervoor hieronder. Je hoeft nu geen eigeel meer toe te voegen. 

Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met een deegroller de helft van het deeg uit tot een lap ter grootte van de bodem van je vorm. 
Schep hier het spijs op.
Rol de rest van het deeg ook uit en leg dat op het spijs.

Maak met garneeramandelen een mooi patroon of bestrooi het geheel met amandelschaafsel.
Bestrijk de koek nu met een losgeklopt eigeel. 
Bak ca. 35 minuten in het midden van de oven. 
Geniet!

* Zelf spijs maken:
150 gram amandelen of amandelmeel
150 gram suiker
1 eiwit van een groot ei
Maal de amandelen fijn en vermeng dit met de suiker in een keukenmachine.
Voeg het eiwit toe en draai dit erdoorheen totdat je een mooie substantie hebt. 
Draai de machine niet te lang, want dan wordt het spijs te compact. Dat doet niet zoveel af aan de smaak, maar wel aan de luchtigheid van het gebak. 
Wist je trouwens dat je de amandelen ook kunt vervangen door walnoten? Ook een heerlijke vulling voor appelgebak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten