vrijdag 7 november 2014

Zoete pompoentaart



Kruidige herfsttaart

Laat ik, voor de verandering, eens met het minder goede nieuws beginnen.
Een pompoentaart is niet de gezelligste taart om te zien. 
En mijn eerste versie was ook niet zoet genoeg. 
En ik vond dat er een crunch miste. Een nootje of zo. Of wat stukjes chocolade?

Maar, eerlijk is eerlijk, je huis gaat heerlijk ruiken wanneer dit taartje in de oven staat. 
Er gaan lekker veel kruidige specerijen in en die geven geuren af waar je een heel tevreden gevoel van krijgt.
We geven je hier dan ook met liefde het recept, maar we hebben het wel een beetje bijgesteld nadat we het exemplaar van de foto's hadden geproefd.













Dit heb je nodig: voor de bodem*

250 gram boter (kamertemperatuur)
180 gram suiker
2 eieren
500 gram bloem
flinke snuf zout
bakpapier
blindbakbonen of keramische parels

* Het recept voor de bodem is voor 3 taarten. Je verdeelt het deeg dus straks in drieën. De andere twee stukken kun je, in plastic verpakt, invriezen. Ben je de volgende keer zo klaar. Deeg ontdooien en een vulling naar keuze maken!




Dit ga je doen voor de bodem: 

Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Kneed alle ingrediënten tot een glad deeg. Maak er een bal van, wikkel het in plastic folie en laat een uurtje rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in 3 stukken van 330 gram en gebruik nu een deel.
Rol de bal uit om de ingevette taartvorm van 21 - 23 cm. mee te bekleden.
Leg bakpapier op de bodem en stort daarin de blindbakbonen.
Bak de bodem ca. 10 minuten in de oven.


Dit heb je nodig voor de vulling:

450 gram pompoen**
2 eieren en 1 eierdooier
250 ml. room
75 gram bruine suiker
50 gram kristalsuiker (of 50 gram  honing)
1 tl. kaneel
1/2 tl. nootmuskaat
1/2 tl. gemalen kruidnagel
1/2 tl. gemberpoeder
mespunt zwarte peper
100 gram grof gehakte walnoten en een paar extra voor decoratie


Optioneel: extra room en suiker om de taart te versieren met toeven slagroom.

Dit ga je doen voor de vulling:

Snijd de pompoen in blokjes en stoom deze in een bodempje water gaar. Giet af en pureer.

Kluts de 2 eieren en de eierdooier.
Breng de room, de bruine suiker, de suiker of honing en de specerijen in een pan aan de kook.  
Klop de specerijenroom door de eieren. Eerst scheutje voor scheutje, terwijl je flink blijft kloppen, en dan al kloppend de rest erbij. Als je niet stevig blijft kloppen, krijg je roerei.

Roer de pompoenpuree er doorheen.

Voeg nu ook de grof gehakte walnoten toe aan de vulling.

Haal het bakpapier met de bonen (bewaar ze!) uit de bodem en vul de bodem nu met het pompoenmengsel. 

Bak ongeveer 40 minuten op 180 graden C. 

Nadat de taart is afgekoeld, kun je deze opspuiten met slagroom en/of versieren met walnoten.


** Als je een flespompoen kiest, hoef je deze alleen maar goed te wassen. Het schillen kun je achterwege laten. Van een flespompoen heb je voor dit recept meestal alleen de 'hals' nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten