woensdag 5 november 2014

Courgette-brood met parmezaanse kaas

Courgette brood met parmezaanse kaas

Hartig borrelbrood

Soms loop je tegen recepten aan en denk je: "Die moet ik bewaren".
Dit is er zo eentje. Ik heb 'm lang geleden ergens gevonden op een Amerikaanse site en van de week was hij aan de beurt.

Zoals je misschien nog weet hebben wij al eens zoete chocolade-muffins met courgette gemaakt.
Dit is een hartige variant. Een soort cake-brood.
Met heerlijke Parmezaanse kaas door het beslag.
Hij wordt lekker krokant en mooi bruin van buiten.

salade met avocado, tonijn en mosterddressing
Wij aten het als bijgerechtje naast een salade, maar hij doet 't ook heel goed bij een dampende kop soep!
Of als 'borrelbroodje'.
Of, maar dat hebben we niet uitgeprobeerd, heel dunne plakjes even onder de gril zetten en er dan  een lekkere kruidenboter of ander smeerseltje op?
Of een handje grof gehakte noten door het beslag?
Kortom, een leuk recept waar je nog alle kanten mee op kunt!

Dit heb je nodig: 

(Heb je ook 'cups' om Amerikaanse maten te meten? Die staan achter de ingrediënten vermeld)
1 middelgrote courgette, grof geraspt
80 ml. olijfolie (1/3 cup)
240 gram bloem (2 afgestreken cups)
80 ml. melk (1/3 cup)
2 grote eieren
1 ons Parmezaanse kaas, geraspt (1 cup)
2 tl. bakpoeder
1 1/2 tl. grof zeezout en 1/4 tl. versgemalen zwarte peper

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 190 graden C.
Vet een cakeblik in met een beetje olie.
Bepoeder daarna het blik met bloem. Schud de vorm heen en weer, zodat de bloem alle hoeken en gaten raakt. Schud daarna de overtollige bloem eruit.

Klop in een kom de olie, melk en eieren tot een geheel.

Vermeng in een grote kom de bloem, de geraspte kaas, het bakpoeder, zout en peper met elkaar.
Voeg hier de geraspte courgette aan toe en dan het eimengsel. Roer totdat alles op een zeer dik beslag lijkt.

Doe het beslag in de cakevorm en duw het zachtjes aan en in de hoeken.
Bak ongeveer 65 minuten of totdat een saté stokje er weer schoon uitkomt als je deze in de cake hebt geprikt.
Als je, na bijvoorbeeld 50 minuten, ziet dat de bovenkant te bruin wordt, zet er dan een 'tentje' alufolie op. Dat voorkomt verbranden.

Laat het brood in het blik ongeveer 15 minuten afkoelen. Haal hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten