zondag 23 november 2014

Salade met pulpo en truffelaardappel


Kleurrijke octopussalade

Op een mooie zomeravond zat ik pal aan het water van het IJ met een heel gezellige dame die net als ik van lekker eten en drinken houdt. Het was aan het Wilhelminadok waar een Portugese kok de scepter zwaaide. En zwaaien kon hij! Wij waren helemaal in de ban van het verrukkelijke voorgerecht van octopustentakel en truffelaardappel met de frisse vinaigrette.
Gisteravond hebben we in huiselijke sfeer het gerecht nagemaakt: de Portugese kok mag trots zijn, het is goed gelukt. Het ziltige vlees van de pulpo is mals en combineert heel mooi bij de aardappel en friszure dressing.

Boodschappen (voor 4 personen):
400 gram pulpo (tentakels van de octopus)
3 truffelaardappels
een handje rucola
1 tomaat
1 kleine ui
1 volle eetlepel kappertjes
wat takjes peterselie
sap en schil van een citroen
goede olijfolie
peper en zout

Bereiding:
- Zet een pan water met zeezout op; als het water kookt doe je de gewassen pulpo erin; breng het water weer aan de kook en doe het deksel op de pan; draai het vuur laag en laat de pulpo zachtjes 35 minuten koken; laat de pulpo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Kook de truffelaardappels in de schil net gaar, zo'n 20 minuten; laat ze schrikken onder koud water en snijd ze in plakken; verwijder de schil.
- Haal het vocht en de kern uit de tomaat, snijd het vruchtvlees brunoise (kleine stukjes) en doe dat ook met de ui; hak de kappertjes en de peterselie.
- Doe de gesneden tomaat, ui, kappertjes en peterselie in een kom; rasp de schil van een citroen erboven, pers hem dan uit en giet het sap erbij; vul rijkelijk aan met olijfolie, roer de vinaigrette en breng op smaak met peper en zout.

Bordjes opmaken:
- Leg op 4 bordjes wat blaadjes rucola; en leg op elk bord een mooi stuk pulpo.
- Schik de plakken truffelaardappel er bij.
- Lepel de vinaigrette in een baan over de pulpo en nog wat extra over de aardappel.

Wij dronken er een leuke GrĂ¼ner Veltliner bij, een fijne combinatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten