woensdag 21 juni 2017

Kipkorma met kokos-amandelsaus

Fluweelzachte saus met sappige kippendijtjes


Dit lijkt een gerecht wat wel iets meer tijd neemt dan die uit onze serie 'Lekker dagje', maar als je dit recept verdubbelt, heb je er de volgende keer geen werk meer aan. Dus... een uitgesteld lekker dagje. Slim!

Dit recept komt uit het heerlijke handzame boek Handboek voor de perfecte kip, geschreven door Marcus Polman. Eerder maakten we al de kip Kiev, maar deze kipkorma blijkt onze favoriet! Al een aantal keren gasten mee verwend, en steeds iets 'teveel' gemaakt, zodat wij er later nog een keer van konden smullen.
De langste tijd neemt het marineren van de kip. Minimaal een uur. Maar dan kun je gewoon iets anders gaan doen, dus dat is geen werktijd. Het voorbereiden duurt ca. 10 minuten en het koken zelf ca. 40 minuten. 
En ook voor dit recept geldt: blijf zelf nadenken. Zo zie je op de foto hieronder rode paprika door de saus. Nee, die komt niet voor in het recept, maar lag nog wel in mijn groentelade. Dat is de vrijheid van de kok ;-)
Voor nu houd ik mij aan het recept van Marcus, wat echt tongstrelend heerlijk is. Proef maar!

Dit heb je nodig:

8 kippendijen, zonder bot

voor de marinade:
1 tl korianderzaad
2 tl grof zeezout
6 peperkorrels
2 cm verse gemberwortel, geschild en grof gesneden
3 tenen knoflook, gepeld en grof gesneden
3 el. dikke yoghurt
3 tl geelwortelpoeder (kurkuma)

voor de saus:
2 el plantaardige olie
5 kardemompeulen
1 kaneelstokje
snuf gedroogde chilipeper
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
5 gr wit maanzaad
400 ml kokosmelk
10 gr amandelmeel

voor de garnering:
koriander (of peterselie), grof gehakt
1 limoen, in parten
75 gr amandelen, licht geroosterd

Dit ga je doen:

Snijd de kippendijen in 3-4 hapklare delen.

Wrijf korianderzaad, zout en peper in de vijzel fijn.
Voeg de gember en knoflook toe en wrijf alles tot een pasta.

Doe de kip in een grote kom en voeg yoghurt, geelwortelpoeder en de knoflook-gemberpasta uit de vijzel toe. Roer alles goed door elkaar tot de kip helemaal is bedekt met de marinade. Zet de kom afgedekt minimaal 1 uur (langer mag ook) in de koelkast.

Verhit in een braadpan de plantaardige olie. Voeg kardemom, kaneelstokje en gedroogde chilipeper toe. Roer de specerijen enkele minuten door de olie tot ze gaan geuren.

Doe de uien en knoflook erbij en smoor ze 5-10 munten op laag vuur tot ze licht kleuren. Draai het vuur halfhoog, voeg de kip toe aan het uienmengsel in de pan en roerbak alles 5 minuten. Zet het vuur laag en stoof de kip met het deksel op de pan in 20 minuten gaar.

Rooster in een droge koekenpan op halfhoog vuur het maanzaad tot het licht gekleurd is. Maal het daarna fijn in de vijzel.

Roer de kokosmelk door het suddervocht van de kip, samen met het amandelmeel en maanzaad. Zet het vuur halfhoog en laat de saus in 5 minuten zachtjes inkoken tot hij dikker is (duurde bij mij iets langer, roer af en toe en laat indikken tot gewenste dikte)

Schep de kip met saus in diepe borden. Garneer met koriander of peterselie, een partje limoen en de geroosterde amandelen. Lekker met rijst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten