zaterdag 3 mei 2014

Citroensiroopcake




Cake met gaatjes


Vaak zijn recepten het leukst als er iets 'anders' gedaan moet worden.
Daarom viel ik ook als een baksteen voor dit recept van Nigella.
De cake wordt zwaar van het toegevoegde citroensiroopje.
Leuk werkje ook!
Deze keer is hij weer in de Zeeuwse knop gemaakt (zie onder), maar het gaat natuurlijk net zo goed in een gewoon cakeblik.


Wat heb je nodig:

125 g boter
175 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren
geraspte schil van 1 citroen
175 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
4 el melk

Voor de siroop:
het sap van 1 citroen (ongeveer 4 eetlepels)
100 g poedersuiker

Keukengerei:
Een dunne breinaald of saté-stokje
Cake-vorm van 25x11x7, met boter ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.

Wat ga je doen:


Verwarm de oven voor op 180ºC, gasovenstand 4Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en de citroenschil door.
Spatel voorzichtig maar grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de melk.
Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven.
Laat de cake 45 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen (hij zakt weer een beetje in tijdens het afkoelen) en de breinaald die je erin steekt er schoon en droog uitkomt.

Maak terwijl de cake bakt de siroop: 
Verhit het citroensap en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost.

Nu komt het leukste werkje:
Prik met de breinaald (of een saté-stokje) een heleboel gaatjes door de cake zodra je hem uit de oven gehaald hebt.
Giet de siroop er zo over dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de kanten. 
Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. 
Probeer niet de cake uit de vorm te halen voordat hij volledig is afgekoeld, anders valt hij in kleverige stukken uit elkaar.

Suggesties:
Er is geen enkele reden waarom je de siroop niet een beetje zou oppeppen met wat van die fantastische Italiaanse likeur, Limoncello.
Je kunt natuurlijk ook ander citrusfruit gebruiken (sinaasappel en/of limoen).

Uit: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Nigella Lawson
Informatie over de bakvorm

1 opmerking: