Hoe gaar is mijn stukje vlees?
Wil je af en toe een mooi stukje vlees eten en heb je graag een rood biefstukje of liever medium? Wil je je kipfilet of eendenborst nog sappig houden, maar wel zeker weten dat die gaar is?
Omdat collega Hille me voor de tweede maal vertelde dat hij zo blij was met deze tip zijn er misschien meer mensen die hier wat aan hebben.
Dit is een methode om zonder kookthermometer te controleren of je de gewenste gaarheid hebt:
Kruid het vlees naar wens en bak het in een combinatie van olie en boter (dan wordt het mooi bruin en verbrandt de boter niet), of kwast het vlees in met olie als je een grillpan gebruikt.
Controleer de gaarheid van het vlees door er met je vinger op te drukken en de druk te vergelijken met hoe de veerkracht van de muis van je hand aanvoelt:
duim aan wijsvinger - rood (Nederlands), rare (Engels), bleu (Frans)
duim aan middelvinger - medium, medium, saignant
duim aan ringvinger - doorbakken, well done, bien cuit
duim aan pink - vreselijk droog! terrible (Engels), terrible (Frans)
En vergeet niet het vlees voor het opdienen of aansnijden eerst in folie of op een warme plek te laten rusten!
Succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten